L'Airef proposa un tracte igual a les receptes per a pensionistes i treballadors

L'Autoritat Fiscal planteja definir el copagament farmacèutic en funció de la renda dels ciutadans, sense distingir entre actius i passius

L'organisme defensa estendre al conjunt del país el model andalús de subhasta de fàrmacs per estalviar fins a 1.000 milions d'euros

zentauroepp43100115 barcelona 27 04 2018 productos homeopaticos y farmacia compa190218141415

zentauroepp43100115 barcelona 27 04 2018 productos homeopaticos y farmacia compa190218141415 / ALBERT BERTRAN

4
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ

L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) planteja una reforma del sistema de copagament farmacèutic de manera que desaparegui l’actual diferenciació entre pensionistes i resta de ciutadans. La proposta inclou implantar una escala de sis trams (en lloc dels tres actuals), amb un percentatge de copagament més gran dels medicaments a mesura que augmenti el nivell de renda. Finalment, es planteja substituir els actuals límits de copagament mensual per límits anuals.

En principi, aquesta proposta de l’Airef no està pensada tant per retallar els drets dels pensionistes sinó com perquè els treballadors de menor renda puguin accedir als mateixos avantatges que els jubilats. Això, sense perjudici que alguns pensionistes, els de rendes més altar, haurien de passar a assumir un copagament més gran que en l’actualitat.

"Des del punt de vista de l’equitat, la institució (Airef) observa que l’actual model de copagament penalitza els treballadors actius de baixos ingressos, davant els pensionistes d’ingressos similars i és desigual en el tractament de les persones especialment vulnerables, com els perceptors de rendes mínimes", s’afirma a l’informe sobre qualitat de la despesa que ha publicat aquest dijous l’Autoritat Fiscal relatiu als medicaments dispensats a través de recepta mèdica (no hospitalari).

En particular, aquesta proposta de reforma que planteja l’Airef no suposaria un estalvi de despesa ja que la finalitat, en aquest cas, no és la de reduir la despesa sinó la d’aconseguir una equitat més gran. 

Sistema actual

En l’actualitat, amb caràcter general els pensionistes només paguen el 10% dels medicaments amb un límit de fins a 8,23 euros al mes, per als quals tenen una renda anual inferior a 18.000 euros. El límit de despesa mensual és de 18,52 euros al mes, si la renda anual del pensionista se situa entre 18.000 i 100.000 euros a l’any. Per als pensionistes amb més nivell de renda, per sobre dels 100.000 euros a l’any, el percentatge de copagament s’eleva al 60% (en lloc del 10% general), amb un límit mensual de 61,08 euros.

Aquest sistema aplicable als pensionistes és més beneficiós que el que existeix per a la resta dels ciutadans. Per a aquests existeixen tres nivells de copagament: del 40% (fins a 18.000 euros), del 50% (entre 18.000 i 100.000 euros) i del 60% (a partir de 100.000 euros).

"Aquest esquema penalitza als actius de baixos ingressos que fan ús intensiu del sistema de salut", segons l’Airef.

L’Autoritat Fiscal no fa una proposta concreta de nous percentatges de copagament per a cada un dels diferents nivells de renda. L’informe es limita a desenvolupar diferents supòsits amb resultats que van des d’un estalvi en la despesa pública de 127 milions (en una hipòtesi en la qual tots els pensionis amb ingressos superiors a 18.000 euros passarien a assumir un copagament major) a una despesa més gran de 1.100 milions (en el supòsit que s’estengués als actius l’actual sistema de copagament dels pensionistes). "És el Govern a qui li correspondria prendre una decisió", afirmen a l’Airef.

Estalvi de més de 1.000 milions

Al seu informe per millorar la qualitat de la despesa pública ('spending review') sobre les receptes mèdiques, l’Airef sí que proposa altres mesures destinades a l’estalvi. "Pot cabre una gestió més eficient de la despesa farmacèutica", s’afirma en l’organisme.

La despesa farmacèutica ambulatòria a Espanya equival al 0,98% del PIB, davant una mitjana del 0,67% en la resta dels països comparables. A partir d’aquí, l’Airef arriba a una conclusió aproximada que "una gestió més eficient de la despesa farmacèutica podria alliberar més de 1.000 milions d’euros anuals" (entre 1.000 i 2.000 milions).

Règim de subhastes

Entre les propostes per millorar la gestió de la despesa pública farmacèutica, l’Airef planteja generalitzar el model de subhasta de medicaments implantat a Andalusia des del 2012 per l’actual ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. Segons els càlculs de l’Airef, traslladar aquest model de forma al conjunt del país podria permetre un estalvi anual de fins a 1.000 milions d’euros (si s’implantés de cop en un sol any), sobre un total de 10.000 milions que representen la partida del copagament farmacèutic en totes les administracions públiques (autonomies i Estat).

Altres de les propostes formulades per l’Airef al Govern planteja la definició d’un nou sistema de preus de referència en el qual, a més del principi actiu, es consideri la indicació terapèutica.

Notícies relacionades

Totes aquestes mesures, en principi impliquen un estalvi de despesa pública amb càrrec a menors marges en laboratoris i farmàcies.  Existeix una proposta que, no obstant, sí que pot ser del grat de laboratoris i és el que el document anomena "copagament evitable" i que consisteix que el pacient pugui triar adquirir un medicament més car que el genèric sense deixar de beneficiar-se de la subvenció d’aquest últim 

Una altra de les propostes proposa la creació d’una autoritat independent per a la presa de decisions sobre finançament, que garanteixi la sistemàtica reavaluació dels medicaments i el seguiment de les condicions de finançament.