AGRESSIÓ AL SUBURBÀ

La fiscalia exigeix 12 anys de presó per una brutal pallissa al metro de Barcelona

Els tres processats s'enfronten a 12 anys de presó per deixar gairebé tetraplègic un viatger

L'acusació pública recrimina a TMB la falta de vigilants de seguretat a les estacions

zentauroepp6838018 barcelona 24 08 07 remodelacion de las vias de la linea 4 en190601185901

zentauroepp6838018 barcelona 24 08 07 remodelacion de las vias de la linea 4 en190601185901 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Era de matinada. La seva vida va canviar en uns segons. Des d’aquell 26 de juny del 2016, A. G. M. necessita una cadira de rodes per anar pel carrer i un caminador per moure’s per casa seva. Són dues de les limitacions que pateix des que minuts abans de les 5.30 hores d’aquell dia tres individus li clavessin una brutal pallissa a l’interior d’un vagó de metro, entre les estacions de Bogatell i el Besòs, de la línia 4 de BarcelonaLa fiscalia no només sol·licita 12 anys de presó per als tres presumptes agressors i el pagament d’una indemnització de més d’un milió d’euros, sinó que recrimina a Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), que figura com a responsable civil subsidiària, la falta de vigilants de seguretat.

Els tres acusats de lesions greus, que estan en llibertat encara que van ser gairebé dos anys a la presó, van accedir al suburbà juntament amb altres joves a l’estació de Bogatell. Malgrat ser la matinada d’un dissabte i trobar-se en una zona d’afluència de centres de lleure nocturn, les instal·lacions "no tenien controlador o vigilants de seguretat" a la porta d’accés i al baixador, sosté la fiscal Felicidad Ruiz. El seu escrit concreta que eren 18 vigilants els contractats per TMB els que aquella nit donaven servei en aquesta línia, cobrint la seguretat i el control de set trens i 21 estacions.

Aquesta "falta de previsió de serveis de vigilància", incideix l’acusació, va facilitar que una de les noies del grup donés una puntada de peu al vidre d’un extintor i que tota la colla accedís al metro sense pagar. Un d’ells, per exemple, va pressionar les tanques de vidre que impedeixen l’entrada si no es valida el bitllet i va entrar a l’estació, mentre d’altres saltaven la barrera. Després de descendir a l’andana, "on no hi havia cap vigilància", insisteix la fiscalia, el grup va entrar en un comboi. Els tres processats es van anar asseient al llarg del vagó en el qual viatjava la víctima, A. G. M., que aleshores tenia 46 anys.

Cops de puny i puntades de peu al cap

Notícies relacionades

Al cap de poca estona, dos dels acusats, R. A. P. i D. L., van començar a tirar-se un encenedor l’un a l’altre, fins que va impactar en A. G. M., que els va recriminar l’acció. Aquest fet va provocar una discussió i els processats es van encarar amb la víctima i li van obstaculitzar el pas. Quan A. G. M. va intentar anar-se’n, I. G. P., el tercer imputat, i els seus companys l’hi van impedir. El van envoltar i van començar a donar-li puntades de peu i cops de puny, sobretot al cap i a l’esquena, i van fer que caigués agenollat a terra. En aquesta posició, el van continuar agredint, i un d’ells va arribar a subjectar amb una mà el cap del ferit per assegurar l’impacte.

Quan el comboi va parar a l’estació, la víctima en va baixar i, recolzant-se en les parets, va poder arribar a l’ascensor. En la primera planta va caure a terra. Els acusats es van vantar a WhatsApp de la seva 'gesta': "Crec que el vam convertir en pols de tant pegar-li", van escriure. La jutge que va investigar aquest esdeveniment va assegurar en una resolució que l’agressió va ser gratuïta, ja que els autors, que tenien entre 20 i 21 anys, no coneixien de res qui va ser la seva presa.