NÚMEROS DE LA XARXA SOCIAL

Facebook va esborrar gairebé tants comptes falsos com usuaris veritables té

La xarxa admet que encara conserva un 5% de comptes de bots

zentauroepp43144219 file photo  facebook ceo mark zuckerberg is seen on stage du190318120144

zentauroepp43144219 file photo facebook ceo mark zuckerberg is seen on stage du190318120144 / Stephen Lam

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La xarxa social més utilitzada del mónFacebook, va desactivar entre gener i febrer d’aquest any 2.200 milions de comptes falsos, majoritàriament gestionats per robots, una xifra tan elevada que pràcticament iguala el nombre total d’usuaris de la plataforma a nivell mundial, segons un informe intern publicat aquest dijous.

Els comptes detectats com a falsos van ser immediatament desactivats, segons explica la companyia, que també reconeix que el 5% dels comptes globals que continuen actius són falsos, tot i que no van ser detectats a temps.  

En la tercera edició del seu informe trimestral sobre el compliment de les normes comunitàries, l’empresa que dirigeix Mark Zuckerberg va admetre que durant el trimestre gener-març del 2019 ha aconseguit eliminar el doble de comptes falsos que el trimestre anterior, que ja era quatre vegades més que l’anterior. 

“La quantitat de comptes que eliminem es va incrementar pels atacs automàtics duts a terme per actors malignes que busquen crear grans volums de comptes alhora”, va indicar al presentar l’informe el vicepresident de Facebook per a Integritat, Guy Rosen.

Contra el discurs de l’odi

El directiu va detallar que es van desactivar 1.200 milions d’aquests comptes en l’últim trimestre de 2018 i 2.190 milions el primer de 2019, la qual cosa representa una xifra molt pròxima als 2.380 milions d’usuaris actius mensuals legítims que té Facebook, segons les últimes dades disponibles.

Quant a l’anomenat “discurs de l’odi” dirigit a grups socials específics, l’empresa de Menlo Park (Califòrnia, EUA) es va felicitar per haver incrementat la quantitat de continguts retirats dels 3,3 milions amb què va tancar l’últim trimestre de 2018 als 4 milions en els primers tres mesos de 2019.

La firma va explicar que d’aquests 4 milions de “missatges d’odi” publicats, un 65,4 % van ser retirats després de ser detectats pels sistemes d’intel·ligència artificial de la mateixa companyia abans que ningú els denunciés, mentre que la resta van ser eliminats al rebre denúncies per part d’altres usuaris. També han inclòs en la detecció automàtica les apologies de les armes de foc i les drogues, i han augmentat la seva detecció automàtica d’spam, propaganda terrorista i violència, així coml’eliminació de perfils extremistes. 

Atemptats en directe

Notícies relacionades

“Les diferents cultures del món entenen la llibertat d’expressió de formes diferents. És impossible construir un únic sistema de moderació que funcioni a tot el món”, va dir en una roda de premsa després de presentar els resultats el cofundador i conseller delegat de l’empresa, Mark Zuckerberg.

La companyia es troba en el punt de mira respecte a com gestiona la publicació de continguts falsos, de caràcter sexual, d’odi o violents per part d’usuaris després del tiroteig a dues mesquites de Nova Zelanda, el març passat, que es va saldar amb la vida de 51 persones i que va ser retransmès en directe per Facebook Live.

Temes:

Facebook