col·lectius

Taiwan estrena el matrimoni homosexual a l'Àsia

El Parlament aprova les «unions permanents exclusives» entre homosexuals

zentauroepp48190849 rit01  taip i  taiw n   17 05 2019   simpatizantes del colec190517161927

zentauroepp48190849 rit01 taip i taiw n 17 05 2019 simpatizantes del colec190517161927 / RITCHIE B TONGO

4
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Una petita illa esforçada a sortir de l’ombra xinesa ha obert el camí cap almatrimoni homosexual a l’Àsia. El Parlament de Taiwan ha aprovat aquest divendres al matí permajoria absoluta la unió de ple dret entre persones del mateix sexe després de rebutjar la normativa afaitada proposada per l’oposició conservadora. Ha sigut una soferta victòria per a la comunitat LGTBI, per a la presidenta Tsai Ing-wen i per a Taiwan, un admirable exemple en matèria de drets civils en un continent amb molts deures pendents.

La llei permet les “unions permanents exclusives” de parelles homosexuals i afegeix una clàusula que les autoritza a sol·licitar la inscripció en el registre matrimonial. El Parlament ha aprovat la llei a contrarellotge, tot just una setmana abans que expirés el termini que li havia concedit el Tribunal Constitucional fa dos anys. Aquella sentència històrica, aprovada per 12 vots a favor i dos en contra, declarava inconstitucional la prohibició del matrimoni homosexual i concedia als legisladors fins al 24 de maig d’aquest any perquè es modifiqués la normativa o entraria en vigor de forma automàtica. El camí pedregós culminat aquest divendres s’explica perquè no va donar instruccions sobre com fer-ho.

Tres propostes

El Parlament votava aquest divendres tres propostes. La del Govern, delPartit Democràtic Progressista (DPP), era l’única que incloïa el terme “matrimoni” i la que s’acostava més a la igualtat de drets amb les unions heterosexuals. No serà plena perquè només contempla l’adopció del fill biològic del cònjuge i prohibeix la inseminació artificial, però va ser acceptada per la comunitat LGTBI com a mal menor. Les dues opcions restants, presentades per l’oposició, contemplaven retallades de drets més severes i excloïen la referència al matrimoni. L’aprovació de la primera, per 66 vots contra 27, acaba amb uns llimbs legals de dos anys durant els quals 300 parelles havien sol·licitat casar-se divendres vinent però ignoraven en quines condicions ho farien.

Els tradicionalistes es van imposar en el referèndum del novembre passat a l’aconseguir que s’anul·lés la pretensió d’aplicar el terme matrimoni per a les parelles homosexuals. Va ser una decepció entre la comunitat LGTBI i els sectors progressistes que veuen Taiwan com un far global. “Potser no van fer prou campanyes d’informació, o potser la societat encara no estigués preparada. Els sectors religiosos van aconseguir tocar la fibra apel·lant a valors tradicionals com la continuïtat de la línia sanguínia i això va calar a les zones rurals”, explicaven recentment a Taipei fonts delTaiwan Foundation for Democracy. Els contraris al matrimoni gai han dibuixat un horitzó ombrívol d’incestos, estafes a les assegurances i nens confosos per tenir uns progenitors del mateix sexe. “No va ser una batalla justa perquè els conservadors compten amb el recolzament de les esglésies i molts recursos. Compraven espais a la televisió i als diaris per promoure les seves idees i escampar ‘fake news’ a les xarxes socials. Van dir que els gais d’arreu del món vindrien a casar-se amb els gais taiwanesos i s’aprofitarien de la seguretat social per la qual cosa les despeses es farien inassumibles”, afirma per telèfon Sih-cheng Du, activista de l’organització Taiwan Tongzhi.

El Parlament s’enfrontava aquest divendres a la tasca delicada d’emetre una llei que compatibilitzés la igualtat de drets que va imposar el Tribunal Constitucional amb el respecte a la definició tradicional de matrimoni que va establir el referèndum. El Govern ha defensat la seva proposta com la quadratura del cercle. D’altres en discrepen. Tseng Hsien-ying, de la Coalició per a la Felicitat de la Nostra Generació Següent, va denunciar aquest divendres que el Parlament “ha trepitjat la voluntat del poble que un matrimoni i una família estiguin formats per un home i una dona, per un marit i una muller”.

“Famílies dividides”

L’assumpte ha polaritzat sense remei la societat taiwanesa, tan liberal a les ciutats com tradicional en unes zones rurals on arrela el cristianisme i els vells valors confucians. Uns i altres han intensificat les seves pressions i manifestacions a la capital. “Ha dividit famílies, generacions i fins i tot grups religiosos”, reconeixia Tsai. La presidenta va remarcar el matrimoni gai en el seu programa electoral i alguns analistes asseguren que la seva implicació resolta a la campanya pot perjudicar la seva reelecció a les eleccions del gener. “Aquest divendres tenim l’oportunitat de fer història i mostrar al món que els valors progressistes poden triomfar en una societat de l’est de l’Àsia. Podem mostrar que l’amor venç”, havia tuitejat abans de la votació.

Notícies relacionades

L’etiqueta de primer país asiàtic que legalitza el matrimoni gai li ha servit a Taipei per reclamar per un dia l’atenció global. Cap país reivindica amb més empenta  la seva democràcia i la seva vibrant societat civil, subratllades com a contrapunt a la dictadura de l’altra banda de l’estret de Formosa que pretén la seva segregació global. En les 35.000 persones que aquest divendres s’amuntegaven davant el Parlament malgrat la pluja abundant s’endevinava aquest orgull. “Els primers de l’Àsia” o “Taiwan és el camí a seguir”, es llegia a les pancartes.

“Aquí som més liberals que a la resta de l’Àsia, puc mostrar afecte a la meva parella al carrer sense temor de ser assetjat. Aquest és només el primer pas, ara lluitarem per la plena igualtat i ens esforçarem més en l’educació per convèncer els sectors més tradicionals i acabar completament amb l’estigma”, afegia Du.