Tres sindicats de Mossos es querellen contra Buch per la seva negativa a negociar

L'SPC, l'SME i el CAT retiraran la denúncia si el conseller convoca el Consell de la Policia

L'Uspac ha demanat per carta al president Torra que cessi el titular d'Interior «per incompetent»

zentauroepp46319820 el conseller d interior  miquel buch  en roda de premsa  20 181224093200

zentauroepp46319820 el conseller d interior miquel buch en roda de premsa 20 181224093200 / Guillem Roset

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

El Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), el Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME) i el Col·lectiu de Treballadors Autònoms (CAT), agrupats en la Trisindical, han presentat una querella contra el conseller d’Interior, Miquel Buch, per la seva negativa a convocar el Consell de la Policia, l’òrgan en el qual es resolen els conflictes laborals dels Mossos d’Esquadra entre representants dels agents i responsables de la conselleria. 

Per la seva banda, Uspac, ha registrat també aquest dijous al Parlament una carta al president de la Generalitat, Quim Torra, per demanar el cessament del conseller Buch, i que “intercedeixi en el conflicte col·lectiu obert convocant a una reunió tots els sindicats representatius” del cos policial català. En la missiva, el sindicat assegura que des que Buch va arribar al departament, juntament amb el secretari general, Brauli Duart, i el director general de Mossos, Andreu Joan Martínez, “ha manifestat una incompetència absoluta no únicament per governar la Conselleria, sinó per solucionar els conflictes col·lectius plantejats”.

I ahir dimecres va finalitzar una tancada a la conselleria de 30 hores –havia començat dimarts al migdia a la comissària de l’Eixample– del sindicat Sap-Fepol. Al conseller Buch se li acumulen els fronts sindicals que el citen a convocar el Consell de la Policia i a reprendre unes negociacions interrompudes des del mes de gener. 

Sindicats enfrontats però mobilitzats 

Buch va enviar dilluns passat una carta als sindicats dels Mossos informant-los que no reuniria el Consell fins que finalitzés la investigació d’un jutjat de Tarragona oberta per dirimir si va existir frau o no per part del Sap-Fepol en la manera de recollir el vot per correu en les eleccions de l’11 de març passat. El conseller considera que fins que no es pugui comptabilitzar el vot per carta, actualment bloquejat pel jutge tarragoní, no ha de convocar el Consell ja que es desconeix el resultat real de les eleccions i, en conseqüència, quin repartiment de delegats sindicals és el real. Els sindicats, enfrontats entre si, estan tots d’acord només en el fet que Buch s’agafa interessadament a aquesta excusa per no negociar amb ells. 

Els més bel·ligerants han sigut els tres que conformen la Trisindical, que amb la seva querella demanen la intervenció d’un jutge perquè es convoqui el Consell. Consideren que, al no fer-ho des de fa quatre mesos, el doble del que preveu el seu reglament, incorre en els delictes de prevaricació i contra la llibertat sindical. David José, de l’SPC, ha anunciat que la seva única intenció és que Buch el convoqui com més aviat millor i així retirarien la querella, interposada aquest dijous davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per l’advocat José María Fuster-Fabra, si abans que sigui admesa a tràmit hi ha un acord per reunir aquest òrgan.

El conseller “sí que pot convocar-lo” 

Notícies relacionades

Més enllà que alguns sindicats, com l’USPAC, ressalten que cap jutge ha suspès el recompte –sinó que únicament s’han anul·lat els vots per correu davant d’una denúncia per frau–, la Trisindical, afirma que podria haver comès els esmentats delictes contra la llibertat sindical –que preveu penes de fins a dos anys de presó– i de prevaricació –que contempla una inhabilitació de fins a 15 anys–.

La secretària general del CAT, Mònica Saltor, ha denunciat la “falta de lideratge polític” per part de Buch en defensa dels Mossos i ha advertit que no acceptaran una reunió informal amb “bones paraules i cap acció”. Des de l’SME, Ramon López ha indicat que de la mateixa forma que es prorroguen pressupostos si no hi ha acord parlamentari, el Consell de la Policia s’ha de continuar reunint amb els anteriors membres fins que es proclamin els nous, sorgits a les eleccions de l’11 de març passat.