Escàndol a l'Església

El Papa, sobre la pederàstia: no es resol «penjant a la plaça Sant Pere 100 sacerdots»

El Pontífex diu que és «conscient» que les associacions de víctimes veuen «insuficient» la cimera per a la protecció de menors celebrada al febrer

zentauroepp48063880 pope francis ponders during the weekly general audience on m190509145324

zentauroepp48063880 pope francis ponders during the weekly general audience on m190509145324 / FILIPPO MONTEFORTE

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Papa ha destacat que la xacra delsabusos a l’Església catòlica no es resol “penjant a la plaça de Sant Pere 100 sacerdots” pederastes al revelar que és “conscient” que les associacions de víctimes veuen “insuficient” la cimera per a la protecció de menors celebrada el mes de febrer passat al Vaticà.

“Algunes associacions no es han van quedar contentes de la trobada de febrer, ‘no han fet res’, deien, jo les entenc. Tenen un gran patiment dins. Si haguéssim penjat a la plaça Sant Pere 100 sacerdots acusadors, s’haurien quedat tots contents, però el problema no s’hauria resolt”, ha assenyalat el pontífex.

Francesc ha fet aquestes declaracions durant la seva trobada al Vaticà amb més de 820 monges superiores provinents de més de 80 països que han acabat aquest divendres la seva plenària a Roma per definir el futur de la vida religiosa.

L’obligació legal

Aquest dijous es va fer públic un nou compendi de regles que obliga legalment els bisbes a denunciar  obliga legalment denunciaramb celeritat qualsevol sospita d’abusos i que estableix un termini d’un any perquè totes les diòcesis del món es dotin d’un sistema públic perquè també els laics hi puguin tramitar denúncies.

En aquesta línia, Francesc ha destacat que els problemes d’abusos “no es resolen d’un dia per l’altre”, sinó amb un “procés lentament”. “De 20 anys a aquesta part no hem tingut consciència. Estem prenent consciència ara, consciència amb tanta vergonya, però beneïda vergonya. És un procés que hem d’anar pas a pas endavant per resoldre aquest problema”, ha sintetitzat.

“Els problemes en la vida es resolen amb els processos, no ocupant espais”, ha agregat després.

“Servei sí, servitud no”

Assegut al costat de la presidenta de l’UISG, Carmen Sammut, el Papa ha declarat que l’abús a religioses a religioses per part de membres del clergat és un problema “seriós i greu”. “Jo soc conscient que és també aquí a Roma”, ha assenyalat.

Notícies relacionades

No obstant, ha dit que no es tracta només d’“abús sexual” sinó també d’“abús de poder” i “abús de consciència” per la qual cosa ha insistit que cal “lluitar-hi”. Al parlar del servei que han de prestar les religioses ha deixat clar que “servei sí”, però “servitud no”. No “t’has fet monja per convertir-te en la dona domèstica d’un clergue. Podem dir no, però si la superiora diu sí...”, ha recalcat.

Així mateix, ha manifestat que s’ha d’aprofundir en el paper de la dona i de la dona consagrada a l’Església tot i que ha advertit que no es referia només a la part “funcional”, sinó que “l’important va més enllà de les funcions”.