JORNADA DE VAGA

La protesta estudiantil contra les taxes no aconsegueix paralitzar la universitat

La jornada de mobilitzacions ha arrencat amb talls als FGC a l'Autònoma

Uns 400 estudiants es manifesten a Barcelona per demanar la rebaixa de les matrícules

whatsapp-image-2019-05-09-at-120759

whatsapp-image-2019-05-09-at-120759

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Uns 400 estudiants de secundària i universitaris es manifesten pel centre de Barcelona per exigir que es rebaixin en un 30% les taxes universitàries de Catalunya, que són les més cares d’Espanya. La jornada de mobilitzacions, convocada per sindicats d’alumnes i avalada pel Consell d’Estudiants Universitaris de Catalunya (Ceucat), ha tingut un seguiment desigual, segons dades facilitades per la secretaria d’Universitats de la Generalitat. Així, mentre que a l’Autònoma s’han paralitzat pràcticament totes les classes, a la Politècnica l’activitat ha sigut nomal, similar a la de qualsevol dia de classe.

A la UPF, el seguiment de l’aturada ha anat des del 50% dels campus de Poblenou i Ciutadella fins al mínim impacte que ha tingut al campus del Mar. A Lleida, Girona i la Rovira i Virgili de Tarragona, la protesta ha anat també en funció de les facultats. Així, a la capital del Segrià, l’activitat ha sigut de “normalitat absoluta, a excepció d’algunes classes suspeses a la facultat de Lletres i a la d’Educació”, informa Universitats. A Girona, en canvi, ha sigut majoritari el recolzament a la vaga a Educació i Psicologia, Turisme, Lletres, Econòmiques i Dret. A la Universitat Rovira i Virgili, el 85% dels estudiants del campus Catalunya han faltat a classe.

Protesta al carrer

La manifestació més multitudiaria, la de Barcelona, ha arrencat cap a les 12.30 hores de la plaça d’Universitat encapçalada amb una pancarta amb el lema ‘Recuperem la universitat’. La marxa ha arribat fins a les portes del Parlament, on la portaveu de la iniciativa legislativa popular (ILP) que demana la rebaixa de taxes, Berta Satoca, ha denunciat la “falta de voluntat política per fer efectiva la rebaixa del 30%, que el Parlament ha aprovat en dues ocasions”. 

Notícies relacionades

Satoca ha afirmat que el seguiment de la convocatòria de vaga a les universitats és del 85%, i han instat els partits amb representació al Parlamet a “aprovar la ILP que estem impulsant i que es faci efectiva la rebaixa de les taxes”. La portaveu ha confirmat que la ILP ja ha recollit de moment més de 35.000 firmes de les 50.000 necessàries perquè pugui arribar al debat parlamentari abans de juny. 

La jornada havia arrencat al matí amb incidents: un grup de joves ha tallat el servei de Ferrocarrils de la Generalitat entre les estacions de Barcelona i Universitat Autònoma. Han tirat pneumàtics cremant a la via. Els trens circulen entre Sabadell Parc del Nord i Universitat Autònoma, i entre Bellaterra i Plaça Catalunya.