enclavament complicat

Fuga de policies al Camp de Gibraltar

Fins a 95 places han quedat vacants en l'últim concurs de mèrits, un 10% serà traslladat i un 30% ha sol·licitat plaça fora sense èxit

El SUP reclama incentius per facilitar l'arrelament d'una plantilla cada vegada més escassa per combatre el narcotràfic i la immigració irregular

zentauroepp47332762 grafand4391  algeciras  13 03 2019   la polic a nacional ha 190509124957

zentauroepp47332762 grafand4391 algeciras 13 03 2019 la polic a nacional ha 190509124957 / A Carrasco Ragel

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

L’excessiva càrrega de treball i la tensió contínua deguda a la pressió que exerceixen els delinqüents, especialment els vinculats al narcotràfic, han convertit el Camp de Gibraltar en la destinació a la qual cap policia vol anar, i de la qual tots volen sortir. Més del 40% de la plantilla ha sol·licitat el trasllat a una altra localitat en l’últim concurs de mèrits (tot i que només el 10% l’ha aconseguit). I ningú ha reclamat les places lliures que sortien a concurs, per la qual cosa la plantilla actual té 95 llocs sense ocupar.

La situació més greu es constata a La Línea de la Concepción (Cadis), epicentre de la lluita contra el narcotràfic a la comarca. Allà, segons les dades facilitades pelSindicat Unificat de Policia (SUP), 124 funcionaris dels 310 que formen la comissaria van demanar el trasllat. Finalment, 54 places han quedat desertes, a les quals se sumen 54 més a Algesires. Els agents marxaran ben aviat, una vegada es resolgui a finals de mes el concurs convocat pelMinisteri d’Interior. I tot i que el sindicat confia en què aquesta fuga es compensi amb els agents acabats de llicenciar que acaben l’acadèmia al juny, aquests no s’incorporaran a la seva destinació fins d’aquí a un mes.

Tràfic de drogues i de persones

Els policies del Camp de Gibraltar es concentren a combatre dues grans activitats delictives: el tràfic de drogues i el tràfic de personestràfic de persones. Amb una relació de llocs de treball obsoleta des de fa anys, lamenten, si es dediquen a una no es poden dedicar a l’altra. En els últims mesos el problema s’ha accentuat per l’obertura del Centre d’Atenció Temporal d’Estrangers (CATE) a San Roque, el punt on es condueix els immigrants quan desembarquen de la pastera per procedir a la seva identificació i eventual expulsió. “Es va crear el centre, però no es va dotar d’una plantilla de treball estable”, retreuen al SUP, i els 50 agents que fan falta per atendre les tasques de seguretat i els tràmits d’estrangeria a les instal·lacions procedeixen de comissaries properes. “Es desvesteix una plantilla ja escassa per vestir-ne una altra”, denuncien al sindicat, que reclama un catàleg de llocs de treball específic.

D’aquesta forma, l’òrgan policial preveu un inici d’estiu complicat per la falta de plantilla i l’augment de la immigració irregular, una tendència a l’alça que s’està produint en els últims anys. “Si a primers de maig ja estem tenint caps de setmana amb arribades de més 300 immigrants, quan arribi el bon temps de juny serà terrible”, adverteix un portaveu sindical.

Necessitat d’“incentius”

Notícies relacionades

L’única solució, diuen, passa per declarar el Camp de Gibraltar com a “zona d’especial singularitat” perquè mitjançant “incentius econòmics o de punts” es pugui amarrar una plantilla “sense cap arrelament”. “Els agents estan aquí de passada, quan poden se’n van”, afirma un portaveu sindical. En molts dels casos, demanar com a destinació Algesires, La Línea o San Roque és la millor manera per anar acostant-se a províncies properes, on solen residir. O és l’última elecció d’alguns, que des del primer any ja estan sol·licitant el trasllat.

Els agents entenen que de res ha servit la posada en marxa d’un pla especial a la zona per combatre el narcotràficpla especial , ja que no es tracta d’una “aposta de futur”, sinó d’“un pedaç” que arriba a costar fins a 3.000 euros diaris en el cas, per exemple, de les Unitats de Resposta Ràpida (UPR). Així, s’han traslladat al Camp de Gibraltar unitats especials per combatre el narcotràfic i els delictes que comporta, “que està tenint un èxit espectacular, però quan s’acabi la inversió o canviï la voluntat política, tornaran als seus punts d’origen i aquí seguiran els mateixos si no es creen aquestes unitats per adscriure-les a la comarca”.