Sanitat pagarà el sensor de glucosa sense punxades als adults amb diabetis tipus 1

Carcedo no descarta prohibir fumar als cotxes i estudia finançar els tractaments contra el tabac

Catalunya comptarà amb cinc centres per a les noves teràpies contra el càncer CAR-T

sensoresflash-reducida

sensoresflash-reducida
undefined48064192 madrid 08 05 2019   consejo interterritorial de sanidad  cel190508121823

/

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El Consell Interterritorial de Salut va aprovar aquest dimecres que la sanitat pública pagui els sistemes de motorització de glucosa tipus flaix, que s’adhereixen a la pell i eviten que els diabètics s’hagin de punxar per conèixer la seva glucèmia, a tots els pacients amb diabetis tipus 1, és a dir, aquells malalts el pàncrees dels quals no produeix insulina.

El setembre passat ja es va acordar finançar el dispositiu per a tots els menors de 18 anys, així com per a un determinat grup de pacients adults que requereixen una teràpia intensiva d’insulina  (amb múltiples dosis diàries o bomba d’insulina) i realitzar almenys sis puncions al dia. Es tracta de malalts amb discapacitat visual, pacients amb hipoglucèmies de repetició o embarassades. A partir d’ara i abans del 31 de desembre del 2020 es pagarà i s’administrarà el sensor a la resta de pacients que el necessitin.

Sanitat calcula que la mesura beneficiarà 53.723 adults, que s’afegeixen als 13.250 menors que ja compten amb l’innovador dispositiu, que redueix un 55% els episodis d’hipoglucèmia greu.

Multes a les farmacèutiques

Així mateix, el Consell Interterritorial va aprovar el Pla de garanties de proveïment de medicaments, que contempla una “revisió de la política sancionadora” a fi d’imposar multes a les farmacèutiques que es considerin culpables de l’escassetat d’algun producte. En els últims mesos s’ha detectat la falta de gairebé 400 fàrmacs, si bé la ministra de sanitat, María Luisa Carcedo, va insistir aquest dimecres a llançar un missatge de tranquil·litat, ja que “no hi ha cap malaltia sense tractament”.

D’altra banda, tot i que no va ser un dels temes tractats en la reunió amb els consellers autonòmics, la ministra va reconèixer que el Govern està estudiant, entre “moltes altres mesures”, prohibir fumar als cotxes, després que s’hagi filtrat un document de treball amb les comunitats en el qual també s’analitza la possibilitat de finançar els tractaments contra el tabac, el consum del qual, malgrat la llei antifum, continua sent elevat. Un 24,4% de la població fuma. Tot i així, Carcedo ha demanat “calma” i ha recordat que les mesures s’estan consensuant també amb la UE.

Teràpies CAR-T

Notícies relacionades

El punt més polèmic de la reunió, al qual el Govern català no ha enviat cap representant perquè “la situació entre els governs no està normalitzada” i la Generalitat aposta per una “relació bilateral”, ha sigut el repartiment de centres que proporcionaran les innovadores teràpies CAR-T contra determinats tipus de càncer. Catalunya tindrà cinc hospitals on s’oferirà aquest tipus d’immunoteràpia revolucionària per a pacients amb leucèmia o limfoma, mentre que altres autonomies no en tindran cap. Per això, autonomies com Madrid, Castella i Lleó i Navarra han mostrat la seva disconformitat, mentre que els consellers del PP han criticat Carcedo per haver convocat un Consell mentre l’Executiu està en funcions i a poques hores que comenci una campanya electoral.

Finalment, el Consell ha aprovat la modificació del calendari de vacunació per reforçar la protecció contra la meningitis, a l’ampliar els serogrups a immunitzar, per als nens de 12 anys.