Les entitats demanen que els discapacitats sobtats mantinguin la feina

La majoria de persones es veuen obligades a extingir el contracte i dependre d'ajuts socials tot i que no ho vulguin

La federació ECOM proposa fer projectes de sensibilització i recolzament perquè les empreses s'adaptin

personas-discapacidad

personas-discapacidad

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pot ser per un accident de moto anant a la feina o perquè una màquina de la fàbrica l’hagi deixat sense braç. La discapacitat sobrevinguda o sobtada va afectar el 2017 197.294 persones a Catalunya i 1,5 milions en el conjunt d’Espanya, segons un informe de l’Observatori de la Discapacitat Física. La federació ECOM, que defensa els drets de les persones amb discapacitat física, lamenta que davant d’aquestes situacions les empreses optin per "expulsar-los" de la feina, "sotmetent-los" a les prestacions econòmiques institucionals.

En un comunicat enviat a la premsa amb motiu del Dia del Treballador, l’ECOM insisteix que les persones amb discapacitat també són classe obrera. "La feina és un element essencial en la vida", sentencia el president d’ECOM, Antonio Guillén, que demana "prioritzar, protegir i mantenir la feina" a les persones amb discapacitat sobrevinguda "sempre que tinguin el desig i capacitat de continuar treballant". 

Discapacitat i expulsió laboral

Segons aquesta entitat, quan la discapacitat apareix, de sobte, en la vida d’un treballador, el més habitual és que perdi la feina. En concret, aquestes persones solen patir "restriccions" per retornar al seu lloc de feina i acaben sent "expulsades" de les empreses a través d’una extinció de contracte per invalidesa. Així doncs, l’única sortida que troba la majoria és que la família els mantingui econòmicament o bé que, una vegada tenen l’estatus de discapacitat, aconsegueixin un ajut econòmic. És, al seu parer, al que tendeixen tant les administracions com la llei. "La discapacitat i la feina no són contradictoris ni incompatibles", critica Guillén, que demana "ressaltar les capacitats del treballador en comptes de les seves incapacitats", que sol ser el més habitual.

"Són els grans oblidats", lamenta ECOM al parlar de les persones amb discapacitat sobrevinguda. I és que, al seu entendre, els ajuts i planificació per a la discapacitat estan pensats per a les persones que neixen amb aquesta patologia. En canvi, quan es tracta d’un accident o un fet sobtat, les atencions deixen d’existir. 

Por de perdre la prestació

A més, aquest comunicat assenyala que, tot i que moltes persones no en són conscients, la llei permet que les persones amb discapacitat puguin cobrar un salari, i un subsidi que el complementi. "Hi ha poca informació sobre aquesta possibilitat i molta por a perdre la prestació", assenyala Guillén. A part de permetre la inserció social d’aquestes persones, també les ajudaria a tenir més ingressos. Segons ECOM, les persones amb discapacitat han d’assumir molts més costos que la resta de la població.

Propostes per a les empreses

Notícies relacionades

A ulls de les entitats que atenen aquestes persones, caldria incorporar diverses mesures. Per exemple, que es creïn incentius i ajuts a les empreses per incorporar un "canvi d’actituds". Ja sigui amb l’assessorament, el recolzament tècnic o les campanyes d’informació i sensibilització. Al seu torn, demanen que els protocols de les empreses incloguin un apartat on es garanteixi la permanència al lloc de treball.

En aquesta línia, també renyen els sindicats. "Han de ser un aliat clau" per defensar els llocs de treball de les persones que tenen una discapacitat de sobte, asseguren en el comunicat. I, finalment, demanen canvis a les mútues d’accidents laborals. Més enllà de la rehabilitació i recuperació del professional, els demanen un "paper més actiu" per adaptar els llocs de treball i així facilitar que la majoria d’empleats puguin tornar al seu lloc de treball.