Els casos de meningitis van augmentar un 27% l'últim any a Espanya

La taxa és preocupant, ja que existeixen vacunes per protegir contra gairebé tots els tipus de la malaltia

zentauroepp37296043 bra100  brasilia  brasil   14 02 2017  una persona se vacuna190411130645

zentauroepp37296043 bra100 brasilia brasil 14 02 2017 una persona se vacuna190411130645 / Joedson Alves

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els casos de meningitis han augmentat a Espanya en els últims quatre anys i la temporada passada se’n van registrar un total de 372, un 27% més que l’anterior, tot i que per primera vegada en la història hi ha vacunes que protegeixen davant gairebé tots els tipus de la malaltia.

La meningitis és una malaltia greu que afecta especialment nens d’entre 1 i 5 anys i adolescents, i que està provocada per tres bacteris –meningococ, pneumococ i hemòfilus. Des de fa anys, el calendari vacunal infantil inclou la protecció davant les dues últimes i, en el cas del meningococ, hi ha diferents soques que circulen a Espanya i Europa per als quals també hi ha vacunes.

"És un moment històric de la medicina perquè per primera vegada comptem amb vacunes" davant els diferents tipus de bacteris, ha explicat la presidenta de la Fundació Espanyola de Pediatria, Teresa Hernández-Sampelayo, en una roda de premsa amb motiu del Dia Mundial contra la Meningitis, que se celebra aquest dimecres.

Hi ha tractaments per fer front a la malaltia una vegada diagnosticada, tot i que la rapidesa a l’hora d’actuar és fonamental per evitar les greus seqüeles que origina (en el 20% dels casos), i fins i tot la mort.

Desde la temporada 2013-2014, quan se’n van registrar 248 casos, la incidència de la malaltia ha augmentat un 50% a Espanya. La meningitis té una mortalitat del 10% i en algunes casos, especialment els originats per la soca W, la letalitat ascendeix fins al 29%.

El coordinador del Comitè Assessor de Vacunes de l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP), David Moreno, ha detallat quins són els símptomes que han d’alertar els pares: febre, mal de cap, vòmits i rigidesa de nuca.

A més, l’aparició de taques vermelles o violàcies que van augmentant de mida i que no desapareixen a l’estirar la pell poden ser símptomes de sèpsia –una manifestació de la malaltia meningocòcica–, davant de la qual cosa s’ha d’acudir de forma urgent a l’hospital, ja que es tracta d’un quadro que pot ser fulminant i causar la mort en 4-8 hores.

No obstant, hi ha un gran desconeixement d’aquesta malaltia i, segons els resultats d’una enquesta realitzada per l’AEP, el 90% dels professionals sanitaris creu que la població no sap com detectar els símptomes de la meningitis, i un 70% considera que els seus pacients no estan prou protegits davant la malaltia.

Així, els pediatres han tornat a insistir en la necessitat d’incorporar al calendari vacunal la protecció davant del meningococ B –responsable del 41% de tots els casos de meningitis l’any passat– i que els pares han de finançar si volen administrar-los-la als seus fills entre els 3 i 15 mesos.

Vacunes privades

De fet, entre el 60% i el 70% dels nens d’aquestes edats són vacunats de manera privada pels seus pares.

Notícies relacionades

Fa poc el Ministeri de Sanitat ha acordat incloure al calendari la vacuna tetravalent, que protegeix davant dels tipus A, C, W i Y, per administrar a adolescents de 12 anys. Moreno, no obstant, creu que aquesta immunització no és suficient i aposta per vacunar també els nadons als 12 mesos d’edat i argumenta que els casos de meningitis causats pel tipus W i Y són els que més estan augmentant i, junts sumen el 85% dels casos.

Ha admès, no obstant, que en la passada temporada només es van registrar 6 casos causats pel meningococ W en menors de 5 anys, però ha insistit que la tendència és que augmenti. Per divulgar la malaltia, l’AEP ha posat en marxa la campanya "Meningitis, tancant el cercle. Una pel·lícula que mereix ser explicada”.