VÍDEO DENÚNCIA

TMB revisa l'actuació d'un vigilant que es va enfrontar a tres carteristes al metro de Barcelona

La investigació s'obre després de la denúncia del diputat d'ERC, Ruben Wagensberg, que ha publicat un vídeo a Twitter

barceloneta

barceloneta

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

TMB està revisant les imatges de l’actuació d’un vigilant de seguretat que es va enfrontar a tres presumptes carteristes, a un dels quals el va agafar i el va empènyer contra la paret perquè no feia cas al seu requeriment que marxés del metro.

La revisió de l’actuació de l’agent es fa després que el diputat autonòmic d’ERC Ruben Wagensberg pengés un vídeo en el qual es veu una part de l’enfrontament que el vigilant, que no porta armes, va tenir amb un dels carteristes.

En el vídeo, d’escassos segons i que s’ha fet viral amb múltiples comentaris a les xarxes –uns a favor del vigilant i uns altres en contra– se sent com l’autor de la gravació recrimina el vigilant amb crits de "¿Però què fas, què fas? Tranquil", mentre el vigilant etziba el presumpte lladre: "¡Que te’n vagis d’aquí!".

El diputat va penjar el vídeo a Twitter amb el text. "Hola @TMB_Barcelona. Això acaba de passar a la parada de la Barceloneta. Una altra vegada abús de poder i violència. Els nois en cap moment han mostrat resistència als agents de seguretat. Podeu comprovar les càmeres de seguretat".

Mentrestant, un altre jove intenta separar l’agent del noi agredit.

Segons denuncia Wagensberg, ni el noi ni el seu acompanyant han mostrat resistència al membre de TMB, que sí que "ha vacil·lat" els joves.

TMB ha contestat al diputat que, després de revisar l’incident, es tracta d’una "actuació [...] per desallotjar presumptes carteristes que actuen al metro".

Però aquesta explicació no ha satisfet Wagensberg, que ha qualificat l’actuació de "totalment desproporcionada" i ha demanat a TMB que "revisi" les càmeres de seguretat. Després de la seva insistència, TMB ha respost que ho estaven "investigant". 

Aquest matí TMB publicava aquest tuit sobre el succés:

Un portaveu de TMB ha confirmat que els fets van succeir dijous a l’andana de l’estació de metro de la Barceloneta i que el vigilant va actuar a requeriment d’uns passatgers que el van informar de la presència de tres carteristes habituals que buscaven possibles víctimes.

Habituals lladres de carteres

El vigilant va baixar a l’andana i va veure els tres nois, als quals va reconèixer com a habituals lladres de carteres, sobretot a turistes, i els va instar a abandonar les instal·lacions del metro, sense que li fessin cas, enfrontant-se a l’agent, que va reaccionar agafant un d’ells i empenyent-lo contra la paret, moment que va recollir el diputat en el vídeo que va penjar.

A l’expedient informatiu obert per TMB per revisar l’actuació de l’agent ja han descartat qualsevol motivació racista.

TMB ha demanat que aquesta actuació s’emmarqui en el context de les contínues expulsions que han de fer de carteristes reincidents a les instal·lacions del metro, als quals no poden detenir si no són sorpresos ‘in fraganti’.

"És una brega diària amb els furtadors multireincidents, que sovint s’enfronten a passatgers que els sorprenen i als vigilants. Mantenir els lladres de carteres a ratlla comporta de vegades situacions complicades", han assenyalat fonts de seguretat del metro.

"La tasca dels vigilants és dificultar els furts, amb l’ajuda de passatgers i empleats que donen avís de la presència dels lladres per localitzar-los i fer-los fora de les instal·lacions del metro", han afegit les mateixes fonts, que han explicat que en aquest cas el vigilant només es va enfrontar als tres carteristes instant-los a anar-se’n malgrat que "se li van encarar i el van xulejar".

Notícies relacionades

Per això, els responsables de la seguretat del metro demanen "valorar l’actuació de l’agent en aquest context que els tres carteristes no atenen el requeriment del vigilant". 

No és la primera vegada que agents de seguretat de transport públic són qüestionats a Barcelona. Fa menys d’un mes, el passat dia 28, Renfe va apartar de les seves tasques de seguretatnou vigilants que van colpejar amb les seves porres un jove immigrantvan colpejar amb les seves porres que anava sense bitllet a l’estació de plaça de Catalunya. Un incident que va ser gravat i denunciat a través de SOS Racisme.