REAPARICIÓ DE LA MALALTIA

La ciutat de Nova York imposa la vacunació contra el xarampió en l'epicentre de l'últim brot

La mesura afecta el barri de Williamsburg, on el moviment antivacunes ha cobrat força entre jueus ortodoxos

S'han registrat 285 casos des de la tardor i l'alcalde recorda que "la vacuna funciona, és segura i és efectiva"

eeuu-vacunas-sarampion

eeuu-vacunas-sarampion

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Ningú pot explicar del tot per què el moviment antivacunesha arrelat amb extremada força entre la comunitat jueva ultraortodoxa però ho ha fet i els efectes d’aquest rebuig de la ciència estan causant estralls. Aquesta comunitat és en el centre d’un rebrot del xarampió als Estats Units, on oficialment la malaltia s’havia erradicat l’any 2000, i en particular en l’estat i la ciutat de Nova York. I l’administració municipal dirigida per l’alcalde Bill de Blasio ha pres aquest dimarts la decisió de declarar una emergència de salut pública i imposar la vacunació forçosa en quatre codis postals de Williamsburg, un dels barris de Brooklyn amb més assentament de jueus ultraortodoxos.

Nova York, on el 2017 es van registrar només dos casos de xarampió, té constància d’almenys 285 casos de contagi des que l’últim brot de la malaltia va aparèixer latardor passada. El ritme s’ha duplicat des del febrer. En la immensa majoria dels casos els malalts són menors d’edat.I 21 dels casos han requerit hospitalitzacions, cinc en unitats de cures intensives.

Multes de fins a 1.000 dòlars

La ciutat va intentar al desembre aplicar una ordre prohibint que els menors no vacunats assistissin a les seves escoles o centres preescolars però aquest decret es va demostrar ineficaç. I les autoritats municipals han decidit intensificar les mesures imposant la vacunació als districtes assenyalats. Qui no compleixi la nova ordre dictada per la comissionada de salut, Oxiris Barbot, es podrà enfrontar amultes de fins a 1.000 dòlars.

La ciutat amenaça també de sancionar i fins i tot imposar tancaments temporals a les ieixivàs (escoles religioses tradicionals jueves) que no mantinguin fora de les seves aules els no vacunats. Un d’aquests centres, segons dades del departament de salut de Nova York, està vinculat a 40 casos.

"La vacuna és segura"

No podem permetre que aquesta perillosa malaltia torni a la ciutat de Nova York, hem de parar-la ara”, ha dit en una roda de premsa anunciant l’emergència De Blasio, que ha definit Williamsburg com l’“epicentre d’un brot de xarampió que és molt, molt preocupant i amb el qual s’ha de bregar immediatament”. El primer edil també ha recordat que “la vacuna del xarampió funciona. És segura, és efectiva i la seva eficàcia està provada”.

Notícies relacionades

Segons el pla novaiorquès, els que tinguin assegurança mèdica tindran coberta per les seves pòlisses la vacuna triple vírica contra xarampió, galteres i rubèola. Els que no tinguin assegurança podran pagar el que es puguin permetre i en els casos de més necessitat s’oferirà de forma gratuïta. La ciutat planeja, a més, seguir els contactes que han mantingut els malalts i immunitzar les persones en aquests contactes que no estiguessin vacunades.

La mesura adoptada per la ciutat arriba dues setmanes després que el comtat de Rockland, un suburbi novaiorquès també amb fort arrelament de la comunitat jueva ultraortodoxa i vinculat al virulent brot de xarampió, amb almenys 160 casos registrats, declarés la seva pròpia emergència per la qual va prohibir als no vacunats acudir no només a escoles, sinó també a altres espais públics com supermercats i parcs. Un jutge estatal va paralitzar l’ordre la setmana passada i ara les autoritats locals busquen com prosseguir.