No és veritat que el sucre millori l'estat d'ànim

Un estudi constata que pot fer que la gent estigui menys alerta i més cansada

25919357 l

25919357 l

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El sucre no millora cap aspecte de l’estat d’ànim i fins i tot pot empitjorar-lo, segons una nova investigació de les universitats de Warwick i Lancaster, totes dues al Regne Unit, i la Universitat Humboldt de Berlín (Alemanya), publicada a ‘Neuroscience & Biobehavioral Reviews’, que ha revelat que el sucre augmenta el cansament i disminueix l’estat d’alerta una hora després del seu consum.

L’equip d’investigació es va disposar a examinar el mite de la ‘l’eufòria’ que dona el sucre i descobrir si realment millora l’humor. Utilitzant dades recopilades de 31 estudis publicats sobre gairebé 1.300 adults, el doctor Konstantinos Mantantzis a la Universitat Humboldt de Berlín; la doctora Sandra Sünram-Lea, de la Universitat de Lancaster, i la doctora Friederike Schlaghecken i la professora Elizabeth Maylor, totes dues del Departament de Psicologia de la Universitat de Warwick, van investigar l’efecte del sucre en diversos aspectes de l’estat d’ànim, incloent la ira, l’estat d’alerta, la depressió i la fatiga.

Activitats mentals

També van considerar com a factors com la quantitat i el tipus de sucre consumit poden afectar l’estat d’ànim i si marquen alguna diferència al participar en activitats físiques i mentals exigents.

Els investigadors van trobar que el consum de sucre no té pràcticament cap efecte sobre l’estat d’ànim, independentment de la quantitat que se’n consumeixi o si les persones participen en activitats exigents després de prendre’l. A més, les persones que consumien sucre se sentien més cansades i menys alerta que les que no ho feien.

La professora Elizabeth Maylor, de la Universitat de Warwick, ha comentat que esperen que els resultats de les seves investigacions “ajudin a les polítiques de salut pública per reduir el consum de sucre”.

Begudes ensucrades

Notícies relacionades

D’altra banda, el doctor Konstantinos Mantantzis, director de l’estudi, ha reconegut que “la idea que el sucre pot millorar l’estat d’ànim ha sigut àmpliament influent en la cultura popular, tant que les persones de tot el món consumeixen begudes ensucrades per estar més alerta o combatre la fatiga. Les nostres troballes –precisa– indiquen molt clarament que tals afirmacions no estan fonamentades; en tot cas, el sucre probablement farà que se senti pitjor”.

La doctora Sandra Sünram-Lea ha conclòs que “l’augment de l’obesitat, la diabetis i la síndrome metabòlica els últims anys evidencien la necessitat d’estratègies dietètiques per promoure un estil de vida saludable al llarg de la vida. Les nostres troballes indiquen que les begudes ensucrades o els refrigeris no ofereixen una ‘recàrrega de combustible’ ràpida perquè ens puguem sentir més alerta”, adverteix.

Temes:

Sucre