Sanitat anuncia un telèfon contra el suïcidi similar al 016

El recurs veurà la llum si després de les eleccions s'aprova l'Estratègia de Salut Mental dissenyada pel Govern de Sánchez

El suïcidi és la primera causa de mort a Espanya per factors externs, la xifra duplica la que provoquen les carreteres

zentauroepp31387956 suicidio180828181813

zentauroepp31387956 suicidio180828181813

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

"Les conductes suïcides es poden prevenir". Amb aquesta màxima, la ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, va anunciar aquest dimecres que el seu departament treballa en la posada en marxa d’un telèfon públic i gratuït, similar al 016 d’atenció a les víctimes de la violència masclista, que pugui ajudar les persones que planegin suïcidar-se. El recurs veurà la llum si després de les eleccions generals arriba a aprovar-sel’Estratègia de Salut Mental dissenyada pel Govern de Pedro Sánchez i que, per primera vegada, inclou un pla integral de prevenció del suïcidi

Aquest fenomen és la primera causa de mort per factors externs a Espanya i s’ha multiplicat en els últims anys. El 2017 es van suïcidar 3.679 persones, gairebé el doble de les que van morir per accidents de trànsit. I, segons l’Organització Mundial de la Salut, cada suïcidi afecta almenys sis persones. Són els anomenats supervivents, l’entorn de la víctima que queda, després del tràgic succés, molt afectat psicològicament. 

Malgrat la magnitud de les xifres, fins ara cap Govern ha posat en marxa una estratègia nacional de prevenció. L’Executiu de Sánchez va marcar aquest objectiu entre els seus deures, però l’avanç electoral ha impedit que, de moment, vegi la llum. Encara així, per mostrar el seu compromís amb aquest problema, la ministra de Sanitat va assistir aquest dimecres a unes jornades en què va garantir que "les estadístiques [sobre suïcidi] han de ser un al·licient per abocar-se en la prevenció". 

Trencar el silenci

Notícies relacionades

Carcedo va fer una crida a "desmuntar mites", com que parlar del suïcidi "augmenta el risc de conductes suïcides". "S’ha detrencar el silenci i parlar del suïcidi perquè deixi de ser un problema ocult [...] S’ha de portar a l’òrbita de la salut pública", va declarar la ministra.  

Per a això, l’Estratègia de Salut Mental posarà en marxa campanyes de conscienciació, combatrà estereotips amb testimonis en primera persona i continguts que visualitzin el recolzament institucional a les persones afectades. També contemplarà plans de detecció precoç i cursos de formació per a professionals sanitaris, treballadors socials, policies o bombers". "Hem alliberat de l’estigma altres malalties, també podem amb aquesta", va assenyalar Carcedo.