A ITÀLIA

Ryanair nega l'embarcament a una adolescent italiana malalta de càncer per arribar "uns minuts tard"

La noia va arribar dins de termini, però massa tard per rebre assistència en l'embarcament

Malgrat renunciar al servei complementari, l'aerolínia els va deixar a terra

zentauroepp45237429 a groundstaff stands in a terminal with ryanair planes in ba190325210212

zentauroepp45237429 a groundstaff stands in a terminal with ryanair planes in ba190325210212 / JOHN THYS

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio

Ryanair torna a provocar polèmica per les seves rígides polítiques i la poca empatia amb els seus clients. L’aerolínia irlandesa de baix cost, la primera a Espanya en nombre de passatgers, va denegar l’embarcament a una adolescent italiana que venia d’una sessió de quimioteràpiaper arribar “uns minuts tard”, segons ha denunciat la família de la noia a la premsa italiana. 

D’acord amb el relat fet per l’oncle de la noia, que viatjava amb la menor, l’episodi es va produir entorn de les 5.45 del matí del 18 de març a l’aeroport Marconi de Bolonya. La noia de 16 anys, malalta de càncer, tornava al seu poble de residència a l’illa de Sardenya, després de finalitzar la seva tercera sessió de quimioteràpia, quan tres empleats de l’aerolínia li van impedir l’embarcament d’un vol que havia de sortir a les 6.50 amb destí a la ciutat sarda d’Alguer, i per al qual ja tenien la facturació digital feta.

“Vam intentar explicar les nostres dificultats lligades a la presència d’una adolescent necessitada de cures, els vam dir fins i tot que renunciàvem a l’assistència en l’embarcament. No obstant, una senyora ens va dir que no hi podia fer res i ens va convidar a parlar amb un altre taulell, que després vaig descobrir que era l’oficina de vendes”, ha explicat l’oncle al diari ‘La Nuova Sardegna’.

Eren les 6:20 quan els afectats van arribar al segon taulell. “Hi vaig fer una cua també, i de nou una empleada ens va respondre que no podien fer-hi res i que el següent vol sortia dimecres, dos dies després”, va explicar l’home. “La mare de la meva neboda, amb els ulls plens de llàgrimes, els va demanar que tinguessin una mica d’humanitat, suplicant-los que els deixessin volar. Però va ser inútil”, va afegir.

Obstinació

No obstant, segons l’home, tots tres van intentar igualment agafar el vol, van passar el control de passatgers i a les 6.40 eren davant de la porta d’embarcament. “Acabaven de tancar les portes. Vam poder veure l’avió des de darrere del vidre i els últims passatgers que hi estaven pujant”, va relatar. “Pel que sembla, l’únic error que vam cometre va ser no arribar a l’aeroport una hora abans, cosa que segons sembla és el que cal fer quan està prevista l’assistència al passatger”, va afirmar. “Però vam renunciar a aquest servei. ¿Per què llavors no ens van embarcar?”, es va preguntar.

La família va poder finalment volar a Sardenya el mateix dilluns. Però només gràcies a l’obstinació de l’oncle i després d’un viatge amb tren fins a Roma, on tots tres es van embarcar en un altre vol, aquesta vegada amb una companyia diferent que els va atendre adequadament. “Ens vam quedar de pedra”, ha sigut el comentari dels metges que assisteixen a la noia, a l’assabentar-se dels fets. 

Ryanair, en canvi, no va respondre immediatament a una petició de declaracions d’aquest diari –ni va contestar al diari italià ‘Il Corriere’, segons va escriure el rotatiu– sobre el cas, que va provocar indignació a Itàlia i va aparèixer en les edicions digitals dels principals mitjans de comunicació del país.

Aerolínies negligents

No és la primera vegada que Ryanair acaba en la mira per denegar l’embarcament, en circumstàncies excepcionals, als seus passatgers, i per altres pràctiques poc transparents o absents de comprensió cap als usuaris. Tant és així que, en el passat, la companyia fins i tot va arribar a ser condemnada a Espanya per denegar l’embarcament a passatgers que portaven el llibre de família com a document d’identificació d’un menor. 

I més encara. La companyia també ha acabat a l’ull del cicló pel tracte cap als seus treballadors. Una cosa que, l’estiu passat, va provocar vagues a Espanya, Portugal, Itàlia i Bèlgica, per l’exigència dels empleats de demanar que l’aerolínia respecti els drets laborals dels països on és present i permeti que es negociïn contractes col·lectius a través de les organitzacions sindicals.

Notícies relacionades

De la mateixa manera, altres passatgers han denunciat la política de Ryanair de no tornar la prima de risc de vols cancel·lats. La cancel·lació sobtada de vols i un servei de clients inadequat, no obstant, no són pràctiques que afecten exclusivament aquesta companyia de baix cost, sinó també –cada vegada més– moltes altres companyies europees i espanyoles que operen a Europa, incloent les tradicionals.

 

Temes:

Ryanair Itàlia