AUGMENTA LA IMMUNITZACIÓ

Itàlia frena els antivacunes

Les taxes d'immunització augmenten després que el 2017 el Govern decretés l'obligatorietat a escoles públiques infantils i guarderies

undefined29970587 vacunas vacunacion infantil  ni o   inyeccion   generico  fo190325114649

undefined29970587 vacunas vacunacion infantil ni o inyeccion generico fo190325114649

5
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El que no va poder ser amb persuasió i campanyes d’informació s’està aconseguint a cop de llei a Itàlia. L’objectiu: frenar el moviment antivacunes. Això és el que suggereix l’últim informe difós pel Ministeri de Salut italià sobre les taxes de vacunació de la població en edat infantil (fins als 6 anys). “La cobertura vacunal dels nens i les nenes ha augmentat en els primers sis mesos del 2018, comparat amb el mateix període de l’any anterior”, s’afirma en el document. “En molts casos es va arribar i superar el llindar del 95% exigit per l’Organització Mundial de la Salut (OMS)”,insisteixen les autoritats sanitàries, que han fet públiques les dades deliberadament i amb anticipació per avaluar l’impacte de la llei que el 2017 va introduir 10 vacunes obligatòries a les escoles públiques infantils i a les escoles bressol.

L’informe remarca augments generalitzats en el subministrament gratuït de la vacuna hexavalent (diftèria, tètanus, tos ferina, poliomielitis, ‘Haemophilus influenzae’ tipus B i hepatitis B), que van superar el 95% en nens nascuts el 2014 i 2015. De la mateixa manera, destaca un increment d’un 3,6% per a la quarta dosi de la vacuna antipoliomielitisen menors de 5 i 6 anys, i d’un 4,3% per a la segona dosi contra el xarampió per als nens de la mateixa edat. Una dada similar a la que registra la primera dosi delxarampió, que va arribar al 94,1%, un 2,3% més que en el mateix període l’any anterior, lluny del crit d’alarma que es va produir el 2015, quan la cobertura vacunal de nens de 0 a 2 anys contra aquesta malaltia s’havia estancat en un 85%, cosa que va coincidir amb la xifra rècord de gairebé 5.000 casos de contagiats.

Impossibles de convèncer

“Finalment, el Govern està començant a dir amb claredat de part de qui està”,afirma a aquest diari el viròleg Roberto Burioni, considerat una eminència a Itàlia per part dels favorables a les vacunes i una espècie de bèstia negra per als qui hi estan en contra. Burioni, que ha arribat a estar amenaçat de mort, insisteix que la vacunació obligatòria és unclar fracàs de la societat. “Però,¿què podem fer si encara hi ha qui creu que la Terra és plana? El cert és que els antivacunes són impossibles de convèncer i el dret a la salut és un dret irrenunciable, fins i tot més important que l’educació”, afegeix Burioni, amb referència a la certificació que les escoles públiques han d’exigir als pares i a les mares perquè demostrin que els seus fills i filles han sigut immunitzats.

El camí polític d’aquest triomf mèdic no ha sigut fàcil. La política de l’anterior Executiu [liderat pel Partit Demòcrata] obligava a vacunar, així que l’actual Govern [integrat pels populistes del Moviment Cinc Estrelles, l’M5S, i la sobiranista Lliga] va començar per injuriar la llei i posar en discussió la seva utilitat. Especialment després que, abans de les eleccions generals de l’any passat, alguns sondejos arribessin a afirmar que el 8% dels italians es pronunciaven contraris a qualsevol vacunació. 

Canvi d’actitud

No obstant, temps després, l’M5S i la Lliga van optar perno modificar la legislació. Només van introduir algunes petites esmenes, com ara ampliar el termini perquè elspares poguessin estendre el període per presentar el documenten què els metges especifiquen les vacunes de les criatures. 

Aquell termini, precisament, va finalitzar a començaments d’aquest mes. Així que ja s’han enviat lesprimeres cartes d’avís d’expulsióper als nens no vacunats fins als 6 anys, que només a la ciutat de Bolonya van ser 300. La majoria de les escoles asseguren que estan intentant mantenir-se flexibles davant els casos de pares que han dit que estan tramitant el certificat. No obstant, han advertit queexpulsaran immediatamentels nens de les famílies que s’hagin declarat manifestament contràries a la immunització. 

Expulsió de les escoles

Notícies relacionades

“Estem en un procés en curs i de moment no tenim un quadro complet.Tot i que el que sabem és que es tracta d’un fenomen molt més limitat del que s’esperava”, explica el professor Lamberto Montanari, responsable de l’Associació Nacional de Directors d’Escoles Públiques per a la regió de l'Emília-Romanya (centre), que allotja un important col·lectiu d’antivacunes. “A nivell nacional, es parla d’alguns centenars que rebran una ordre d’expulsió”, afegeix després de destacar que la normativa ha creat episodis de tensió en algunes escoles. A més, la legislació preveu sancions per a les famílies de menors entre els 6 i els 16 anys, per a les quals es preveuen multes de 100 a 500 euros si no han sigut vacunats.

Discutits científics

En plena lluita per arribar al 95% dels immunitzats, també hi ha en el punt de mira alguns científics del país. Ha sigut el cas del Col·legi Nacional de Biòlegs italians i el seu president, Vincenzo D’Anna, que, al desembre, va acabar a les pàgines de la prestigiosa revista científica ‘Nature’ per haver fet una donació de 10.000 euros a un grup que qüestiona les vacunes. Al pol oposat, alguns defensors de la immunització, com Roberto Burioni, afirmen que la llei hauria d’ampliar-se i estendre la sanció de l’expulsió a tots els menors d’edat no vacunats amb independència de la seva edat, així com fixar l’obligatorietat també per al personal sanitari. El debat continua obert.

Reacció als carrers

Alguns grups italians d’antivacunes i també els ‘free-vax’ [que es podria traduir com ‘vacunes lliures’, grup en què hi ha inclosos els que afirmen que immunitzar-se és cosa de cada un] persistiran en la seva protesta. “No permetrem que ens marginin i ens tractin com <strong>ciutadans de segona</strong>. Tenim preparades diverses marxes i manifestacions. <strong>Actuarem a les escoles i als carrers, com els ‘armilles grogues’ francesos.</strong> Els crearem molts problemes”, afirma l’enginyer <strong>Claudio Simion</strong>, president de Comilva, acrònim del Moviment Italià per la Libertad de Vacunació. Simion assegura que alguns pares antivacunes ja haurien organitzat “escoles paral·leles” a llocs ocults per als nens no immunitzats. “No pertanyo a cap moviment en particular, però potser participo en alguna manifestació”, afirma <strong>Delfo Esposito</strong>, enginyer de 43 anys i resident a Roma. “El tema és que ara hi ha un clima de caça a les bruixes contra nosaltres. Ens diuen antivacunes, però jo no estic en contra de les vacunes. Jo mateix m’he vacunat en alguna ocasió. El gran problema és que encara no han dissipat els meus dubtes sobre la salut dels meus fills”, afirma Esposito, que té dos fills, de 6 i 9 anys. Tots dos, sense vacunar.