abusos a l'Església catòlica

Ascendeixen a quatre els jesuïtes del Sant Ignasi denunciats per pederàstia

El professor Garí va deixar l'orde religiós el 1971 entre rumors d'excessiva "familiaritat" amb els alumnes

La víctima, Joan R. C., descriu abusos sexuals ocorreguts el 1965, quan tenia 11 anys

b6754853-4985-4360-acac-c20e1576be68 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Continua el degoteig de professors jesuïtes denunciats per exalumnes de l’escola Sant Ignasi de Sarrià (Barcelona). L’última demanda l’ha presentat aquest dimecres en els Mossos d’Esquadra Joan R. C. (Barcelona, 1954), que descriu els abusos sexuals que va patir per part del "pare Garí" durant el curs escolar de 1964-65. Així, el nom de Garí s’afegeix als de Lluís Tó (denunciat per tres víctimes però amb acusacions de més d’una desena d’homes i dones), Pere Sala (dues denúncies delsgermans Jordi i Oriol de la Mata, les víctimes que van començar a estirar el fil a través del correu abusados.jesuitas@gmail.com) i Antoni Roigé (una denúncia, d’Ignacio D. B.).

Els Jesuïtes de Catalunya van obrir un compte de correu electrònic (escoltar@fje.edu) perquè els exalumnes de les vuit escoles catalanes els fessin arribar casos d’abusos sexuals que haguessin patit en el passat. Transcorreguts tres mesos, han rebut 19 missatges que assenyalen set sacerdots jesuïtes i un vuitè professor laic. El pare Garí no és cap d’ells, una circumstància que eleva a nou el total de docents entre religiosos i laics acusats de pederàstia dels quals té coneixement l’orde. 

Segons informen fonts dels Jesuïtes, en els arxius consta que Garí va abandonar la comunitat el 1971. Estudiant de teologia, no va arribar a sacerdot. Sobre la seva actitud amb els menors, admeten els Jesuïtes, existien "rumors" que el rector de l’escola, malgrat "indagar", "no va poder arribar a constatar" cap abús tot i que també hi havia "malestar" per part d’alguns professors. Garí, pel que sembla, es mostrava excessivament "familiar amb els alumnes"

La denúncia del Joan 

El Joan es dirigia amb la resta de companys cap a l’exterior de l’escola per realitzar una classe d’educació física. Era l’últim. Garí a ell no el va deixar sortir de l’edifici i li va ordenar esperar al costat de la porta. Al cap de pocs minuts, quan la classe de gimnàstica sueca ja havia començat, Garí va tornar. "Em va portar a una habitació, que tenia un matalàs a terra, i em va dir que agafés una escombra i em posés a escombrar", recorda. Quan portava poca estona ocupat en aquesta tasca, Garí va apagar el llum, es va abalançar sobre ell i el va estirar sobre el matalàs. "Va començar a tocar-me –també als genitals–, mentre em preguntava si tenia pessigolles", explica.

Aquella situació, amb el cos de l’adult empresonant-lo contra el matalàs, es va allargar durant alguns minuts. Finalment, el religiós es va apartar i el Joan va poder reincorporar-se i fugir. Una vegada fora, es va palpar la part posterior dels pantalons i va veure que estava humida. "Anys més tard vaig comprendre que havia ejaculat sobre mi", aclareix.

Notícies relacionades

El normal en aquella època, era l’any 1965, era quedar-se callat. El Joan, en canvi, ho va explicar a casa. Ell era el segon de vuit germans i llavors els tres més grans estaven inscrits en el Sant Ignasi. La seva mare es va dirigir a l’escola i va demanar explicacions. El Joan creu que el que va passar va ser que la seva mare va decidir treure els seus tres fills de l’escola, o que els jesuïtes la van convidar a fer-ho, i que el pactat amb ells era que no suspendrien el Joan perquè pogués matricular-se a 3r de batxillerat en un altre centre.

Durant la resta del curs es va sentir "castigat", assegura. "Em van mantenir apartat de la resta dels alumnes, però vaig passar de curs net i vaig marxar de l’escola". "No vull saber res dels Jesuïtes, només he contactat amb els germans de la Mata perquè tot això se sàpiga", conclou. 

Oriol de la Mata certifica la seva denúncia als Mossos

Oriol de la Mata, un dels dos germans que han començat a destapar la pederàstia al Sant Ignasi, ha viatjat des de Mèxic fins a Barcelona aquesta setmana per formalitzar la denúncia contra el pare Pere Sala. D’aquesta manera, certifica en una declaració policial els abusos sexuals que van patir tant ell com el seu germà Jordi de la Mata, publicats per aquest diari, que "van destrossar tota la família".