La llei ja protegeix les immigrants, és innecessària la mesura del PP

No s'expulsa de forma generalitzada les mares sense papers que vulguin donar els seus fills en adopció

Les entitats socials consideren «intolerable» i «mercantilista» la iniciativa conservadora

zentauroepp46196111 graf4109  melilla  09 12 2018   llegada de los 37 inmigrante190226173534

zentauroepp46196111 graf4109 melilla 09 12 2018 llegada de los 37 inmigrante190226173534 / F G Guerrero

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín / Olga Pereda

Després de la polseguera que ha aixecat la seva polèmica iniciativa sobre les dones immigrants i l’adopció, el PP s’ha vist forçat a aclarir que és “fals que proposi” evitar la seva expulsió d’Espanya “a canvi que entreguin” els seus fills a famílies adoptants. Pel que sembla la seva intenció és que, quan una mare ja ha decidit donar en adopció el menor, el procés per si mateix no suposi l’inici dels tràmits d’expulsió, “per raons humanitàries i per protegir el menor i la mare”, segons l’argumentació dels populars. Si bé, la legislació ja empara les immigrants embarassades, i per això els especialistes en adopcions, protecció al menor i immigració “no entenen” la “confusa” iniciativa conservadora, perquè no s’ha detectat que hi hagi un problema generalitzat i que s’estigui expulsant les mares sense papers per aquesta raó, en un panorama ja prou “regulat, legislat i controlat”.

De fet, la llei d’estrangeriallei d’estrangeria estableix que no es podrà dur a terme una expulsió del país quan l’afectada estigui embarassada i aquesta mesura “pugui suposar un risc per a la gestació o la salut de la mare”. És a dir, en el supòsit que s’iniciï el tràmit, l’afectada pot al·legar el seu embaràs per evitar ser deportada. Per això, Red Acoge apunta que “no tenen coneixement de casos en els quals s’hagi obert un expedient”pel desig de donar un fill en adopció.   

L’arrelament

Tampoc a Save The Children “són conscients” que “sigui un problema molt habitual”. La seva directora de sensibilització i polítiques d’infància, Ana Sastre, explica a EL PERIÓDICO que quan una immigrant embarassada arriba a Espanya de forma irregular, “no se la sol” expulsar sinó que se la considera una persona “d’especial vulnerabilitat” i per això és derivada als equipaments de la Creu Roja. A més, passat un any, “depenent del cas i en algunes nacionalitats” la mare i el seu fill són regularitzats per arrelament, ja que en alguns països no es permetria al menor atorgar-li la nacionalitat al no haver nascut al seu territori. Per això, l’oenagé s’ha adreçat al PP per sol·licitar-li “més informació” sobre la seva “confusa” proposta.

Els populars sostenen que el que pretenen és exportar a tot Espanya, mitjançant una nova llei de recolzament a la maternitat, la normativa existent a Madrid,Madridque estableix que “l’entrega del nadó no té conseqüències legals ni administratives per a la dona”, perquè és un “procés de caràcter confidencial que evita el seu coneixement en l’entorn social i laboral d’ella, ja que les seves dades estan subjectes a reserva”. Segons la portaveu del PP en política social, Cuca Gamarra, aquesta legislació ha permès que entre 30 i 40 nens no siguin abandonats, per exemple, “en contenidors”, i siguin entregats pels cursos legals. Si bé, segons el coordinador general de la Coordinadora d’Associacions d’Adopció i Acolliment (CORA), Benedicto García, l’obligació de mantenir la confidencialitat existeix en totes les comunitats autònomes i no només a Madrid. Per això, el seu col·lectiu “no acaba de veure on és el problema”. I fonts de Sanitat confirmen que les normes autonòmiques sobre protecció a la infància contemplen la protecció de les dades personals.

La confidencialitat

Notícies relacionades

Quan una dona decideix renunciar el seu fill, ja sigui espanyola o estrangera, de forma immediata aquesta persona és derivada als serveis socials, que són els qui han de vetllar pel seu bé i el del menor. “Desconec si serveis socials avisen Estrangeria de la situació irregular d’aquesta persona, però no haurien de poder expulsar-la perquè el menor està protegit i la dona té fins a mes i mig després per decidir si es retracta i assessorada a tota hora per un jurista”, explica García. Per això, a la seva associació, que agrupa col·lectius de pares adoptants de tot Espanya, “no els consti” que s’expulsi mares en aquest procés i que, en algun lloc en concret, “es vulneri el dret a la confidencialitat”.

A més, segons la proposta del PP, la protecció a la dona serà exclusivament durant el procés d’adopció. Després perd el ‘blindatge’ i podria ser deportada. Davant d’això, les entitats d’ajuda als immigrants van considerar“intolerant”,“mercantilista” i “estigmatitzadora” la iniciativa, mentre van assenyalar que si el que es pretén és ajudar les dones en situació de vulnerabilitat, se’ls faciliti ajuts econòmics per evitar que es vegin abocades al’avortament o a donar a un fill en adopció. “Aprofitar la màxima vulnerabilitat de les mares migrants per condicionar la seva situació legal a canvi de donar els seus fills en adopció, com si de mercaderia es tractés, és intolerable”, va apuntar l’ONG Accem.