Apressa a prendre mesures

Alerta de l'ONU: La contaminació provocarà "milions de morts prematures" fins al 2050

Els experts incideixen en la necessitat de desenvolupar polítiques conjuntes per combatre els efectes climàtics

rio-paraopeba-brasil

rio-paraopeba-brasil

2
Es llegeix en minuts
Efe

La contaminació seguirà provocant "milions de morts prematurs" al món fins al 2050, sobretot a l’Àfrica, l’Àsia i l’Orient Mitjà, si no s’accelera la protecció del medi ambient, segons l’Informe Mundial de Medi Ambient (GEO) de l’ONU presentat aquest dimecres a Nairobi.

Actualment, la contaminació de l’aire és la causa d’entre 6 i 7 milions de morts prematures anuals, un fenomen que està previst que continuï i que mati cada any entre 4,5 i 7 milions de persones fins a la meitat d’aquest segle.

A més, la resistència als antibiòtics, provocada entre altres causes pels contaminants abocats a l’aigua, serà al 2050 la primera causa de mort al món, segons aquest informe de l’ONU Medi Ambient realitzat per 250 científics i experts de més de 70 països.

Els "disruptors endocrins", presents en molts productes químics que afecten el sistema endocrí, també alteraran la fertilitat tant d’homes com de dones i el desenvolupament neurològic dels menors.

El canvi climàtic

Aquestes són algunes de les conclusions del sisè GEO, presentat durant la IV Assemblea de Medi Ambient de l’ONU (UNEA-4) per la directora executiva en funcions de l’ONU Medi Ambient, Jocelyn Msuya, i el president de l’Assemblea i ministre estonià de Medi Ambient, Siim Kiisler.

En aquest document s’explica que prendre mesures per mitigar els efectes del canvi climàtic costaria a escala global 22 bilions de dòlars, però els beneficis en salut podrien revertir en uns beneficis de 54 bilions de dòlars.

Els experts incideixen en què el desenvolupament de polítiques conjuntes per combatre els efectes climàtics tenen més beneficis que les individuals i aborden diverses problemàtiques actuals com la falta d’alimentació relacionada amb el creixement de la població o la producció massiva de plàstics.

La reducció del consum de carn i del desaprofitament alimentari en països desenvolupats i menys desenvolupats, expliquen, reduirà en un 50% la necessitat de produir aliments per als més de 9.000 milions d’habitants que es calcula que hi haurà el 2050.

Desaprofitament de menjar

En l’actualitat, el 33 % dels aliments van a les escombraries als països desenvolupats, segons l’informe, d’aquí la necessitat d’un canvi de model de desenvolupament, perquè, si no, no s’aconseguiran els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’ONU ni el 2030 ni el 2050.

Els experts recomanen inversions en plans de desenvolupament d’àrees rurals per reduir la migració a les ciutats, on es preveu que visqui més del 70% de la població el 2050.

Uns 8 milions de tones de plàstic es tiren avui dia als oceans cada any, un fet que ha cridat l’atenció mundial en els últims anys, però sobre el qual encara no hi ha un acord global que ajudi a posar-li fi.

Notícies relacionades

El document recorda que existeixen coneixements científics i tecnologia, però que és necessari avançar cap a un camí de desenvolupament més sostenible, que compti amb més inversions públiques i empresarials i líders que teixeixin nous models de producció i desenvolupament sostenibles.

La publicació del sisè GEO, conegut en anglès com a General Environment Outlook, coincideix amb l’assistència de ministres, autoritats i representants de més de 193 països a l’assemblea, el fòrum mundial de més alt nivell en temes de medi ambient.