crisi de convivència

Tercera agressió a menors estrangers; aquesta vegada, a la Zona Franca de Barcelona

Cinc adolescents magribins tutelats van resultar ferits en una baralla dissabte passat

La Generalitat demana a tots els centres de menors que reportin qualsevol agressió

zentauroepp47321185 barcelona    12 03 2019     sociedad     zona que confluyen 190312193112

zentauroepp47321185 barcelona 12 03 2019 sociedad zona que confluyen 190312193112 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dissabte passat, 9 de març, mentre un grup d’encaputxats assaltava un centre de protecció de menors a Castelldefels, el barri barceloní de la Zona Franca vivia un altre incident amb menors estrangers tutelats per la Generalitat. En aquest cas, un grup d’aquests joves migrants va rebre una pallissa per part d’un nombrós grup de joves del barri. 

Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, l’incident va començar quan un menor magribí tutelat es va apropar a una noia del barri. Algunes fonts asseguren que li va dir "guapa". Altres testimonis sostenen que es va excedir i "la va incitar a practicar-li sexe oral".  Ella es va enfadar i els nois que l’acompanyaven van iniciar la baralla al carrer de l’Energia al voltant de les vuit de la tarda. Un testimoni que va presenciar els fets –que no vol revelar la seva identitat– assegura que al cap de pocs minuts un dels agressors va pujar fins a casa seva per agafar una porra extensiblei va clavar diversos cops als nois marroquins. 

Al cap de pocs minuts, altres persones del barri es van unir a la baralla. Segons ha pogut saber aquest diari, es van arribar a comptar unes 30 persones implicades en l’aldarull. Van ser diversos els veïns que van trucar al 112. Els Mossos i el Servei d’Emergències Mèdiques, amb tres ambulàncies, es van personar al lloc dels fets. Cinc menors migrants tutelats van ser atesos per contusions i posteriorment van haver de ser traslladats al centre sanitari d’urgències de Manso. Els nois van poder tornar a dormir pel seu propi peu al centre on viuen. Alguns veïns mostren el seu malestar per la presència d’aquests nois al barri, mentre que d’altres mantenen que no han tingut cap problema amb ells. 

Després que el centre reportés aquest incident, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAiA) va enviar un comunicat intern a tots els centres de menors tutelats per instar-los a reportar altres casos que s’hagin pogut produir durant aquests últims dies. De moment, els que han transcendit són l’entrada d’un home amb un ganivet a Canet de Mar fa dues setmanes i un altre assalt a Castelldefels, que el mateix Govern ja ha qualificat d’"atac racista". És la primera vegada que es dona aquesta comunicació interna des de la conselleria.

En aquests moments, els responsables del centre de menors afectat, que fa almenys dos anys que funciona com a centre d’emergència de menors immigrants, estan dialogant amb veïns, comerços de la zona i els diferents instituts als quals assisteixen els presumptes agressors d’aquesta baralla de carrer. De moment no consta cap detingut ni cap denúncia per l’aldarull. 

Notícies relacionades

Més enllà d’aquests actes d’intolerància als centres de menors, el president de l’Associació d’Amics del Poble Marroquí, Mohamed Alami, assegura que l’últim any la població marroquina a Catalunya viu "més assenyalada" i ha de suportar "més mirades de recel" del que era habitual. Al seu parer, "ha crescut l’odi envers els marroquins". Tot i que, sobre els menors estrangers no acompanyats, demana a l’Estat espanyol que torni els menors al Marroc "amb garanties". "Aquests nois han d’estar al Marroc amb les seves famílies", assegura. També culpa el consolat i l’ambaixadora del Marroc a Espanya de "mira cap a una altra banda", i demana millores socials al seu país perquè els joves no vinguin obligats aquí sense garanties de poder accedir a una feina i a un sostre.

Durant aquest dimarts, també han transcendit diversos comunicats dels educadors socials que treballen amb aquests nois. D’una banda, la CGT, que ha culpabilitzat els responsables de la Generalitat de plorar "llàgrimes de cocodril", al no tenir prou mitjans per atendre correctament els menors. El Col·legi d’Educadors Socials ha reclamat projectes educatius per als joves, més enllà de l’assistència residencial.