col·lectius

Dincat es querella contra Arcadi Espada per un delicte d'odi contra les persones amb la síndrome de Down

En una entrevista a Cuatro, el periodista va dir que les persones amb aquesta discapacitat "són un cost social evitable"

És la primera vegada que una entitat social presenta una querella per defensar el col·lectiu

videoplayback-1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La federació Dincat, que representa i ajuda persones amb discapacitat intel·lectual, ha presentat una querella criminal contra el periodista Arcadi Espada. L’acusen de cometre un delicte d’odi contra les persones amb discapacitat per haver manifestat en un programa de televisió de Mediaset que les persones que tenen la síndrome de Down representen "un cost evitable" per a la Seguretat Social. L’advocat de l’entitat que porta el cas ha lamentat la "ignorància supina" d’Espada, i ha avisat que si arriben a judici, demanaran penes de presó

"No tolerarem aquests insults", ha manifestat aquest divendres al matí en roda de premsa la presidenta de la federació Dincat, Rosa Cadenes. Ahir mateix la federació va presentar la querella criminal en un jutjat d’instrucció de Madrid, que és la ciutat on es van produir els fets. En aquest escrit s’acusa el periodista de cometre un delicte d’odi. "És la primera vegada que presentem una querella, però és que això és intolerable", ha lamentat Cadenas, ja que fins ara les entitats comunicaven els fets a la fiscalia especialitzada en delictes d’odi.

Notícies relacionades

De fet, aquesta demanda s’ha iniciat arran de la "indignació" que els van transmetre les persones amb la síndrome de Down que treballen i tenen una vida autònoma ja el mateix dissabte passat. I és que el programa de Risto Mejide va utilitzar les polèmiques declaracions d’Espada per anunciar-se. No obstant, de moment la querella no incrimina els responsables de la cadena. L’advocat Jordi Durà no ho descarta, si les diligències els acaben apuntant. 

"Ignorància supina"

Les polèmiques declaracions se sumen a altres paraules, "insults", segons les entitats, que Espada ha anat versant en articles d’opinió contra les persones amb discapacitat. En el cas del programa de Risto Mejide, parlava de la necessitat de l’avortament en el cas dels nens amb la síndrome de Down, apel·lant a la "responsabilitat moral" dels pares i al "cost social" de la seva atenció sanitària que repercuteix, va dir, en "tota la societat". "Si partim d’aquesta idea tampoc es podria atendre els fumadors que tenen càncer o la gent que es queda tetraplègica per un accident", ha criticat el lletrat, que finalment ha qualificat Espada de fer gala d’una "ignorància supina" contra el col·lectiu. "Les persones amb la síndrome de down treballen i tenen una vida autònoma, i tot el dret a viure", ha sentenciat.