Justícia publica l'ordre que exigeix una sentència judicial per filiar un nadó nascut per maternitat subrogada

El Govern central porta al BOE la nova instrucció que dificulta el registre, després de l'error de permetre la prova de l'ADN

Els tribunals ucraïnesos no emeten la resolució que l'Executiu exigeix per inscriure els menors

zentauroepp45202350 madrid 26 09 2018  pol tica   dolores delgado  ministra de j180926103431

zentauroepp45202350 madrid 26 09 2018 pol tica dolores delgado ministra de j180926103431 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Perquè no quedi cap dubte i abans que el nou Govern sorgit de les eleccions generals i un nou govern ho pugui desbaratar tot, el Ministeri de Justícia ha publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) una instrucció de la Direcció General dels Registres i del Notariat que estableix que a partir d’ara noméss’inscriuran en els registres civils consulars els menors nascuts per gestació subrogada els pares dels quals comptin amb una sentència de filiació de les autoritats del país corresponent. 

D’aquesta forma, el Govern porta al BOE la decisió que va prendre dimarts passat respecte als nens nascuts per maternitat subrogada a Ucraïna. L’ambaixada a Kíev va iniciar aquell dia els tràmits per filiar als39 menors els pares dels quals hagin iniciat el procediment i estiguin bloquejats al país, però va anunciar que no es registrarà cap nen més, ja que els tribunals ucraïnesos no emeten la sentència indicada, com sí que ho fan els dels Estats Units o el Canadà, on la gestació subrogada també està permesa. 

Queda sense efecte la prova d’ADN

L’exigència d’una sentència que determini qui són els pares del menor ja era present en la instrucció que la Direcció General de Registresva emetre el 2010. Si bé en països com Ucraïna, on hi ha una alta demanda a causa que els preus del procés són molt més baixos que en d’altres països, s’estava permetent la filiació a través d’un procés de reconeixement del pare i l’adopció de la mare, previ consentiment de la dona gestant. A més, el passat 14 de febrer, sense coneixement de la ministra de Justícia, Dolores Delgado, es va emetre una ordre que no va arribar a publicar-se al BOE però sí que es va enviar als consolats en la qual es permetia el registre mitjançant una prova d’ADN del pare. La instrucció publicada aquest dijous "deixa sense efecte" aquella instrucció, que va ser frenada per la ministra, quan en va tenir coneixement, segons ella va explicar.

Per tant, a partir d’ara, els pares que acudeixin a països com Ucraïna, els tribunals dels quals no emeten sentències de filiació en els casos de gestació subrogada, han d’obtenir de les autoritats locals el passaport i els permisos perquè el menor pugui viatjar a Espanya. Una vegada aquí, "per assegurar-se que es compleixen totes les garanties amb un necessari rigor probatori", hauran d’iniciar l’expedient, amb l’obligada intervenció del Ministeri Fiscal, o interposar les accions judicials de reclamació de la filiació, segons aclareix la instrucció.

La justificació

Notícies relacionades

L’ordre justifica els canvis amb l’argument defensat pel Govern que la gestació per substitució "constitueix un fenomen en el qual es produeix una greu vulneració dels drets dels menors i de les mares gestants". "L’interès preferent dels primers ha de quedar en tot cas salvaguardat, i alhora l’actuació dels poders públics ha de garantir a la dona una adequada protecció contra el perilld’abusos  de situacions de vulnerabilitat, que és totalment inacceptable. A més, resulta clar que la lucrativa activitat de les agències mediadores que operen en aquest terreny no pot considerar-se ajustada a dret", continua.

Si bé reconeix que és un problema internacional que requereix una actuació coordinada, i mentre aquesta es posi o no en en marxa, es dicta aquesta instrucció.