DECISIÓ JUDICIAL

Processat un imam de Barcelona per agressió sexual a un menor

L'acusat aprofitava la visita de l'adolescent a la mesquita per estudiar l'Alcorà

La víctima tenia hematomes al glutis i es queixava de dolor al coll i l'esquena

1d6649de-617e-4e17-a83d-8b6564a063ef-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un jutjat de Barcelona ha processat a l’imam Abdeslam E. J. per la presumpta agressió sexual a un menor d’ edat, a qui va arribar a penetrar analment, segons l’auto al que ha tingut accés EL PERIÓDICO. L’imputat va cometre presumptament el delicte quan exercia la seva funció religiosa a la mesquita Hamza, al carrer d’Almerara Alta de la capital catalana. Aquest centre figura com a responsable civil subsidiari. El fiscal ara ha de presentar el seu escrit d’acusació.

El titular del Jutjat d’Instrucció número 16 de Barcelona, Jaime Conejo Heredia, afirma en l’ordre de processament que "de les actuacions practicades es desprenen indicis racionals" per suposar que el 30 d’abril del 2017, després d’haver intentat en dues ocasions una penetració anal a un menor de 13 anys, en un tercer intent el va agafar fortament per les clavícules, li va baixar els pantalons i va aconseguir, finalment, el seu propòsit. L’acusació pública detalla que aquesta acció va poder haver-se repetit posteriorment, aprofitant la visita que l’adolescent efectuava a la mesquita per estudiar l’Alcorà. Dies després, el 13 de juliol, la víctima va explicar als seus pares el que passava.

Seqüeles de tot tipus

El noi es va sotmetre, després, a una revisió per part d’un metge forense. El facultatiu no va detectar cap lesió a la regió genital i anal,  tot i que si un hematoma oval de diversos dies al gluti, així com dolor en la palpació del coll, determinades zones de l’esquena i als testicles. Segons relata l’ordre de processament, "es constaten seqüeles psiquicofísiques" en el menor, al tenir dificultats per expressar els seus sentiments ("amb la finalitat de protegir els seus progenitors") i una possible existència de frustració davant les dificultats de concentració. Aquesta situació, incideix la resolució, li repercuteix a la pràctica de determinades activitats. Arran d’aquests símptomes, el noi està seguint una teràpia a la Fundació Vicki Bernadet, una associació especialitzada en l’atenció a les víctimes de delictes sexuals.

El jutge recalca que els fets podrien englobar-se en un presumpte delicte d’agressió sexual contra un menor d’edat, ja que, d’entrada, hi ha indicis que la víctima havia sigut violada. La pena a què s’enfronta l’imam oscil·la entre els 6 i 12 anys de presó. El magistrat acorda que el processat prestés una fiança civil de 3.000 euros per cobrir una eventual indemnització a la víctima.

L’advocat de l’imam, Álvaro Machado, del bufet Vosseler, ha explicat a aquest diari que aquest "és un cas complex de per si per l’escenari íntim dels fets denunciats", tot i que, ha concretat, el seu representat "apel·la a la seva innocència, la qual serà defensada amb les proves existents". El lletrat espera que el fiscal presenti el seu escrit d’acusació. El cas es troba a l’Audiència de Barcelona des del mes de febrer passat.

Un altre cas a Vitòria

Notícies relacionades

No és la primera vegada que un imam s’asseu al banc dels acusats per un delicte sexual. Un líder espiritual d’una mesquita de Vitòria va ser condemnat el juny del 2018 a quatre anys de presó per abusar sexualment de dues nenes de 12 i 13 anys. Una d’elles, com la víctima de Barcelona, aprenia l’Alcorà en les seves classes.

Aquella sentència detalla dos episodis. El primer va passar els dos dies d’un cap de setmana de febrer del 2016 durant les classes d’àrab i lectura de l’Alcorà a la mesquita on l’acusat havia exercit de guia espiritual. L’imam, aprofitant-se de la seva condició de docent, va realitzar tocaments a una de les nenes a les seves zones íntimes. Un mes després, segons la sentència judicial, el religiós es va trobar amb la menor i amb una amiga als voltants del centre. Els va proposar que l’acompanyessin a casa seva amb l’excusa de visitar la seva dona malalta. Les nenes es van negar i ell va passar directament a tocar-les "amb ànim d’obtenir una satisfacció sexual i sense comptar amb el seu consentiment".