la xacra de la pederàstia

Dos exalumnes denuncien els abusos sexuals d'un professor de religió de Montgat

Roger Casanovas i Joaquim Rodríguez, de cursos diferents, revelen els atacs de M.Y. a la dècada dels vuitanta

El primer va penjar ahir a la nit un missatge a Facebook per "destapar tota la merda" després d'indignar-se amb les paraules de l'arquebisbe de Tarragona

zentauroepp46864333 mireia montgat190207184551

zentauroepp46864333 mireia montgat190207184551

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Un professor de Religió del col·legi Mireia de Montgat, pertanyent a l’Opus Dei, va abusar sexualment d’almenys dos alumnes entre els anys 83 i 85, segons asseguren les dues víctimes, Roger Casanovas i Joaquim Rodríguez. El primer d’ells va ser qui va encendre la metxa a través d’un missatge que va penjar a Facebook dimecres a la nit. Ho va fer indignat amb les declaracions de l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, que després de la crisi de pederàstia que viu la diòcesi va minimitzar els abusos de dos dels seus capellans investigats pel Vaticà.

Casanovas explica que el professor de Religió M. Y. va abusar d’ell en dues ocasions. Una d’aquestes la detalla en el missatge penjat a la xarxa social. El mestre li va demanar que l’acompanyés per "parlar" i es va tancar amb ell en una habitació petita, sota de les escales que "condueixen a les aules". Es va ajeure al sofà i va fer que Roger s’assegués sobre les seves cames, d’esquena a ell i amb la vista fixa en una estàtua del nen Jesús. En aquesta posició, es va masturbar, subjectant el cap del menor cada vegada que aquest va intentar de donar-se la volta al notar què estava passant. "Al finalitzar, va fer que m’estirés sobre ell". "Destapem la merda", conclou un missatge del que ja s’han fet eco diversos mitjans de comunicació com 'El Nacional.cat' i ha obligat la directora del centre a comparèixer-hi aquest dijous. Casanovas se sent dolgut perquè ha escoltat com aquesta "posava en dubte a TV-3" el que ell havia explicat.

En una entrevista telefònica amb EL PERIÓDICO afirma que no és capaç de recordar si el docent va abusar en altres ocasions. "En aquella època tenia migranyes tan fortes que acabava vomitant, ell venia a fer-me companyia en una sala on descansava quan aquestes s’aguditzaven i m’abraçava mentre dormia. No sé què faria llavors".

Missatge penjat per Roger Casanovas a Facebook.

El gest de Casanovas va provocar una reacció que l’ha "sobrepassat", a ell i a la seva família, i el va deixar "tota la nit en blanc". També ha activat un altre ressort, potser més inesperat. Un altre alumne es va posar en contacte amb ell aquest dijous a la tarda per dir-li que havia passat per una situació similar.

Als 17 anys

Joaquim Rodríguez va patir els tocaments de M.Y. un any abans, durant el curs de 1983-84. Ell era més gran que el Roger, havia repetit primer de BUP i estava acabant tercer. Calcula que tindria uns 17 anys. Com en el cas del Roger, el professor de Religió era el seu tutor, un home pròxim de qui les males llengües deien que era excessivament afectuós amb els alumnes.

"Jo era mal estudiant i em va convidar diverses vegades a la seva casa perquè em fes classes de repàs el seu fill. Crec que amb el Roger va utilitzar la mateixa estratègia i estic segur que ho feia per guanyar-se la nostra confiança". El dia dels abusos el seu tutor el va portar a una sala de l’escola per parlar amb ell sobre quines opcions tenia de superar el curs amb les assignatures que havia suspès.

La mà sobre la cama

Notícies relacionades

"Em va asseure al seu costat, i mentre em parlava, em va posar la mà sobre la cama. Després, va començar a pujar-la fins als meus genitals. Quan ho vaig notar, vaig fer un salt cap enrere. La mateixa acció es va repetir unes altres dues vegades. Amb la tercera va ser més directe i el gest va ser inequívocament de pretendre agafar-me el paquet que vaig impedir aixecant-me de la cadira", explica. El que més crida l’atenció ara a Joaquim, que estava segur que tard o d’hora s’obriria el cas d’aquest professor, és la calma que va conservar a tota hora, "la seva fredor". Una manera d’actuar que quadra amb algú que està acostumat a comportar-se d’aquesta manera amb menors.

Tant Casanovas com Rodríguez estudien presentar una denúncia policial contra M. Y. El primer, en realitat, està ja convençut.