ESCÀNDOL EN EL CLERGAT

Justícia demana a l'Església que l'informi sobre els casos de pederàstia

Dolores Delgado també ha sol·licitat al fiscal que li faciliti les dades sobre les diligències obertes

La ministra remarca en la seva carta als bisbes que els delictes "no poden ser ocultats ni considerats privats"

zentauroepp45002685 madrid 12 09 2018  pol tica   dolores delgado  ministra de j180912105813

zentauroepp45002685 madrid 12 09 2018 pol tica dolores delgado ministra de j180912105813 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, va demanar aquest dijous a la Conferència Episcopal que l’informi sobre les seves investigacions internes entorn dels casos de pederàstia. Aquesta acció se suma a l’escrit que va dirigir dimarts passat al Fiscal General de l’Estat Fiscal General de l’Estaten el qual li sol·licita que li remeti les dades de les investigacions obertes entorn del delicte d’abusos sexuals a menors, al si de l’Església. 

En el seu escrit a la fiscalia, Delgado va remarcar que, en molts casos, per part de les autoritats eclesiàstiques s’han ocultat els delictes. Per això, segons va explicar als ‘Desayunos de TVE’, on va avançar la notícia, la seva intenció és que els bisbes espanyols l’informin "sobre les seves investigacions internes i si n’han comunicat algunes [...] perquè la veritat és important prevenir i per les víctimes".

Amb totes aquestes dades, la intenció del Govern és "enriquir" l’avantprojecte de llei de protecció a la infància que l’Executiu va aprovar en primera lectura el desembre passat. L’esmentada norma augmenta 12 anys els terminis de prescripció del delicte d’abusos sexuals a menors, de manera que començarà a comptar quan la víctima compleixi 30 anys. "En aquests casos han d’allargar-se els terminis, perquè els nens i nenes han de tenir prou maduresa per poder denunciar-ho", va assenyalar. 

L’ocultació

L’Església s’han negat, fins ara, a fer públics els seus arxius de denúncies o investigar a fons, com sí que han fet l’església alemanya o irlandesa, entre d’altres. Davant de l’allau d’acusacions en els últims mesos, els bisbes espanyols tan sols han creat, l’octubre passat, una comissió destinada a actualitzar els seus protocols d’actuació, que daten del 2010 i no obliguen els clergues a denunciar, sinó que “conviden” les víctimes a presentar ells mateixos la denúncia.

El Codi de Dret Canònic sí que exigeix a l’Església indagar quan es tingui coneixement de fets tan greus, però de manera interna, la qual cosa ha provocat reaccions diverses, des d’institucions que van pagar, com el Monestir de Montserrat, a Miguel Hurtado per comprar el seu silenciMonestir de Montserrat,, a altres que han canviat de lloc el rector acusat i, en el millor dels casos, l’han apartat del contacte amb els nens o l’han expulsat de la institució.

Donar llum

Notícies relacionades

Davant d’aquesta situació, la ministra, a la seva carta a la Conferència Episcopal, recorda que aquests delictes “siguin al si de l’Església o en qualsevol altra institució” no poden ser ocultats ni considerats com fets privats”, sinó que mereixen “el màxim retret social i, quan sigui procedent, la contundent resposta de l’ordenament jurídic penal”.

“Més enllà de la depuració de responsabilitats penals, en el seu cas, és necessari donar llum sobre uns fets que la nostra societat no es pot permetre continuar mantenint ocults si desitja afrontar el futur amb dignitat”, afegeix. “Els ho devem a les víctimes, que mereixen una reparació moral a través del reconeixement del seu dolor. Conèixer la dimensió d’aquest problema ens ajudarà a l’esclariment d’uns fets que repugnen tota la societat, incloent-hi sens dubte la mateixa Església, evitant estendre injustament la sospita a tota la institució”.