nen maltractat

La gestió del cas del nadó de Pineda mort continua acumulant despropòsits

Vall d'Hebron va comunicar la defunció a un jutjat de guàrdia de Barcelona i aquest no el va transmetre al que porta el cas

El pare continua en llibertat amb càrrecs després de la mort del menor, tot i que va confessar el maltractament

zentauroepp46514472 vall hebron190112185844

zentauroepp46514472 vall hebron190112185844 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de la mort del nadó de Pineda de Mar, suposadament maltractat segons va confessar el pare, el jutjat que porta el cas ha dit aquest matí que no ha rebut la notificació de la mort. La cadena d’errors implica l’hospital Vall d’Hebron, on estava ingressat, però especialment el jutjat de guàrdia de Barcelona.

Com que el jutjat que porta el cas, el número 3 d’Arenys de Mar, ahir estava tancat a la tarda, l’hospital hauria d’haver comunicat la mort al jutjat de guàrdia del mateix partit judicial, el d’Arenys de Mar. Després de trucar i veure que ningú responia, Vall d’Hebron va informar de la defunció a les 15.30 hores al jutjat de guàrdia de Barcelona a través d’un fax, com sempre fan.  "Fins i tot ens van trucar per demanar-nos els informes mèdics i en cap cas ens van dir que aviséssim Arenys", expliquen les fonts de l’hospital. Des d’aquest jutjat no se’ls va avisar de l’error, i encara més, en vista del succeït tampoc van transmetre la informació al partit judicial d’Arenys com hauria sigut oportú..

Així doncs, aquest matí el jutge competent que porta el cas no tenia cap "confirmació oficial" de la defunció del nadó, segons ha informat en un comunicat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Sense aquesta informació, el magistrat no pot plantejar cap canvi en la situació processal de l’autor confés del maltractament, que actualment està en llibertat provisional. De moment no ha transcendit que després de rebre la informació necessària, el jutge hagi pres cap decisió que modifiqui aquesta situació.

A més, el jutjat ha afegit que tampoc ha rebut cap informe mèdic sobre el nadó. Fa una setmana que va demanar aquestes dades. Avui el jutge els ha tornat a demanar, aquesta vegada "sota advertència". L’hospital ha respost que en aquests moments tant magistratura com el centre "ja estan en contacte" i li han facilitat tota la documentació requerida. 

Llibertat polèmica

El pare, autor confés del maltractament, va quedar en llibertat fa 11 dies. El jutjat número 3 d’Arenys, de guàrdia quan van passar els fets, el va deixar sense passaport i el va obligar a comparèixer cada setmana davant dels jutjats. Hores després de quedar en llibertat, el jove uruguaià de 21 anys va fugir del seu domicili a Pineda de Mar

Aquest migdia, en una concentració de repulsa contra el maltractament infantil, l’alcalde de Pineda Xavier Amor ha posat en dubte la decisió del magistrat. "Hi ha decisions judicials que no s’entenen i demanarem la màxima contundència", ha afirmat Amor, segons informa l’Agència Catalana de Notícies. 

Notícies relacionades

Ahir la Generalitat va informar que havia demanat davant el jutge que el pare, autor confés del maltractament, ingressés a la presó. Tant l’Ajuntament de Pineda com des d’Afers Socials han sol·licitat personar-se com a acusació particular en el cas. 

El nadó va morir ahir a les dues del migdia després de 17 dies hospitalitzat en estat molt greu a la UCI pediàtrica de Vall d’Hebron. El menor ja tenia lesions prèvies i havia sigut hospitalitzat en diferents ocasions però els protocols per al maltractament infantil no es van activar fins que va ingressar a l’hospital barceloní. La Conselleria de Salut i la d’Afers Socials han iniciat investigacions per detectar què va fallar.