drama TOTALÁN

Així és la càpsula per al rescat de Julen

El director tècnic dels Bombers de Màlaga va idear l'artefacte de matinada, quan tornava a casa després d'estar treballant al dispositiu d'emergències a Totalán

capsula-julen / periodico

2
Es llegeix en minuts
Agencias

La càpsula metàl·lica per al rescat de Julen, dissenyada pel Consorci Provincial de Bombers de Màlaga, ja es troba a Totalán, a punt perquè –quan acabi la perforació del túnel vertical– els dos miners descendeixin per aquesta per excavar la galeria horitzontal que els ha de portar al lloc on se suposa que es troba el nen de dos anys. [Segueix les últimes notícies del rescat de Julen en directe.]

L’habitacle, d’1,05 metres de diàmetre i 2,5 metres d’altura, ha sigut ideat per Julián Moreno, director tècnic del Consorci Provincial de Bombers de Màlaga. Segons ha explicat ell mateix, la idea se li va acudir de camí acasa seva dimarts passat, de matinada, després d’estar treballant a la zona de rescat de Julen a Totalán.

Moreno ha relatat que els miners tenien la idea d’accedir amb cordes a la galeria, però que hi va veure “un buit” i va començar a pensar una solució que fos més segura.

Vistiplau dels miners i la Guàrdia Civil

A l’arribar a casa seva, va començar a preparar “l’esbós del que pot ser una espècie de càpsula” per ajudar els serveis de rescat, un treball que al matí següent va mostrar alsminers i als agents de Guàrdia Civil, que van donar-ne el vistiplau, per la qual cosa es va dirigir a un taller d’Alhaurín El Grande (Màlaga) per a crear-la.

“Es van corregir quatre detalls per tenir un millor disseny i alguns aspectes tècnics i de seguretat, i a partir d’aquí va començar la construcció de la càpsula, una caixa metàl·lica de dos metres d’alt on van els serveis de rescat i els seus materials”, ha assegurat Moreno.

Capacitat per a 500 quilos de terra

Notícies relacionades

La càpsula compta, a més, amb una part inferior que “fa mig metre i que està dissenyada per dipositar la terra per treure-la” i que, arribat el cas, té fins i tot “un dipòsit amb capacitat per a 500 quilos de terra” d’emmagatzemament. Ha afirmat que l’estructura és “segura, compta amb tots els certificats i elements” i que a més compleix “els requisits de la mineria com a cadenes certificades”.

La invenció compta amb capacitat per a dues persones i materials i, en cas de necessitat de sortida ràpida fins per a 3 persones, pel que Moreno espera que el rescat de Julen “es produeixi ràpid i hi hagi un final feliç, que seria la culminació de moltes hores intenses de treball”.