Els Mossos reemplacen els caps dels antiavalots i el d'Informació

L'intendent Hernàndez abandona la unitat d'antiavalots i el comissari Castellví passa a segona activitat

Fonts policials remarquen que són canvis planejats abans del 17-A i els desvinculen de les càrregues a Girona

zentauroepp42684981 despr s de carregar per dividir els manifestants en grups  e180327130148

zentauroepp42684981 despr s de carregar per dividir els manifestants en grups e180327130148 / Marina Lopez

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Els Mossos d’Esquadra han rellevat de les seves funcions el responsable de la Brigada Mòbil (Brimo), la unitat d’antiavalots de la policia catalana, segons fonts consultades per EL PERIÓDICO. L’intendent Carles Hernàndez va ser el principal assenyalat després dels incidents de Girona el 6 de desembre passat, Dia de la Constitució, entre agents i manifestants independentistes que pretenien impedir una concentració del partit ultradretà Vox.

Però, segons fonts policials, el seu relleu no té relació amb aquell episodi, que va obrir una crisi al si del Govern després que el president Torra assegurés des d’Eslovènia –on estava de viatge institucional– que hi hauria una purga a la cúpula dels Mossos. Torra, al tornar i reunir-se amb el conseller Miquel Buch i la cúpula dels Mossos, va fer marxa enrere i no hi va haver cap purga. 

El relleu d’Hernández obeeix a un canvi més profund que es durà a terme en el si del cos català i que va començar a gestar-se abans dels atemptats del 17-A a la Comissaria General d’Informació, dirigida per Manel Castellví. Castellví va sol·licitar abans de l’estiu de l’atac gihadista passar a segona activitat (una situació laboral que acostuma a precedir la jubilació i que implica abandonar la primera línia policial i fer-se càrrec de tasques més de despatx). No obstant, l’atemptat va congelar qualsevol moviment. "Ara ja ha finalitzat l’atestat dels atacs, també s’han dut a terme les detencions del ‘cas Alexandria’ –aquest dimarts passat– i s’han arxivat les querelles presentades per la documentació intervinguda a la incineradora de Sant Adrià de Besòs, tres factors que han deixat l’horitzó lliure per començar la remodelació a Informació", assenyalen.

Juntament amb Castellví, un altre comissari, Emili Quevedo, de la Comissaria General Tècnica de Planificació, també passarà a la segona activitat. A Informació, l’intendent Eduard Sallent, fins ara número 2 de Castellví, assumirà el volant. I l’intendent Hernàndez, fins ara cap de la Brimo, es convertirà en el nou subcap d’Informació. Per aquesta correlació de fets, fonts policials raonen que no hi ha cap relació entre el relleu d’Hernàndez i les càrregues de Girona. 

El cap de Mediació, a la Brimo 

L’intendent Xavi Pastor, responsable de la comissaria de l’Eixample i antic cap de la unitat de mediació, la que precedeix sovint les actuacions dels antiavalots i esgota la via de la diplomàcia, serà qui substituirà Hernàndez al capdavant de la Brigada Mòbil. 

Notícies relacionades

Per la seva banda, la comissària Alicia Moriana assumirà les funcions de Quevedo i la intendenta Rocío Rubio, fins ara cap de la Divisió de Policia Científica (DPC), passarà a exercir les de Moriana a l’Escola de Policia de Catalunya. Al seu torn, l’inspector Miquel Àngel García serà el nou cap de la científica. En l’àmbit territorial, l’inspector Vicenç Lleonart ha sigut nomenat subcap de la Regió Policial de Tarragona, un càrrec que actualment estava vacant des que l’intendent Ramón Chacón va passar a ser el cap d’aquesta mateixa regió.