NOU JUDICI A FLORIDA

Tensa espera d'un veredicte per a Pablo Ibar

Després d'un intens final de judici i un accidentat inici de les deliberacions, el seu entorn conté amb cautela l'optimisme

Les peticions del jurat prolonguen l'espera d'un veredicte almenys fins al cap de setmana

zentauroepp46038175 mia10  fort lauderdale  estados unidos   26 11 2018   el his181127122729

zentauroepp46038175 mia10 fort lauderdale estados unidos 26 11 2018 el his181127122729 / Giorgio Viera

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain / Rafa Julve

L’esperança és l’últim que es perd, fins i tot quan, com Pablo Ibar, s’han passat 24 anys a la presó als Estats Units, 16 d’aquests alcorredor de la mort després de judicis plens d’ombres i irregularitats. Aquesta esperança i l’encesa defensa de la seva innocència des que el 1994 va ser detingut i acusat d’un brutal triple assassinat són bàsiques per a aquest hispanoestatunidenc de 46 anys, la seva família, els seus advocats i el seu entorn en les intenses hores decisives que viuen ara, quan les vuit dones i quatre homes del jurat popular que han seguit des de principis de novembre el nou judici al qual li va donar dret el Tribunal Suprem de Florida el 2016 deliberen el veredicte.

Poques frases defineixen millor els sentiments de l’encausat i els seus pròxims en aquesta tensa espera, que s’allargarà almenys fins al cap de setmana, que la que pronuncia per telèfon Andrés Krakenberger, el portaveu del’Associació contra la pena de mort Pablo Ibar:“Esperem el millor i ens preparem per al pitjor”. És una combinaciód’optimisme i cautela que batega també en les declaracions des de Florida de Benjamin Waxman, un advocat que va començar a representar Ibar el 2006 i que ha codirigit amb el lletrat Joe Nascimento la defensa en aquest procés. “Creiem que hem demostrat al jurat undubte raonable en el cas, hem mostrat la innocència de Pablo, que no va ser a la casa de la víctima (on es va produir el triple assassinat), però quan miro al jurat no tinc una sensació contundent de com decidiran”.

Hores agitades

Aquesta incertesa s’ha disparat en unes últimes hores agitades. Aquest dijous, primer dia complet de deliberacions, ha estat a punt d’abandonar una integrant del jurat per causes personals i tot i que finalment no s’ha produït aquest canvi s’han viscut moments de tensió davant de la possibilitat de perdre una jurat que la defensa considera favorable a la causa d’Ibar.

La primera pregunta del moderador al jutge, “¿com comencem a deliberar?”,no ha deixat tampoc la millor impressió de la seva capacitat per dirigir les deliberacions. I el jurat, a més, ha sol·licitat que se’ls llegeixin les transcripcions de diverses proves, testimonis i peritatges, incloent un parell sobre una mostra de l’ADN que la fiscalia vincula a Ibar i la defensa considera fruit de la contaminació de proves. Les lectura de les transcripcions no es completarà per almenys fins dissabte, amb el que les perspectives inicials de la família i la defensa que s’assolís un veredicte divendres han desaparegut.

Tot suma elements de tensió a l’espera en un procés que dimecres també va acabar agitat. En la presentació de les conclusions, el fiscal Chuck Morton, que va participar en el judici del 2000 i ha abandonat la seva jubilació per tornar a buscar la pena de mort per a Ibar, va pronunciar una frase de doble lectura en anglès,“Dont let this man get away with murder”,que en sentit figurat significa “no deixin que aquest home en surti impune” però la interpretació literal de la qual seria “no deixin escapar aquest assassí”. Va ser una “frase incendiària” per a la defensa, que va objectar i va intentar sense èxit que el jutge Dennis Bailey declarés el judici nul. “Probablement no canviï els resultats, però podria influir el jurat. Mai se sap”, diu Waxman, que tot i que afirma que durant el llarg judici ha vist al jurat “molt atent”, també ha identificat en els 12 integrants senyals de “cansament”.

Krakenberger, d’altra banda, recorda que “l’estat de Florida és el segon dels EUA després de Texas en execucions per pena de mort”. A més,l’opinió pública  de la regió és molt partidària de la pena capital i això podria influir no només en el jurat, sinó en l’agressiva presentació del fiscal. En aquest sentit, Krakenberger recorda que jutges i fiscals són elegits als EUA a través del vot ciutadà, no com a Espanya, on són funcionaris. “Potser per això el fiscal vol mostrar-se com un paladí contra el crim que no en deixa passar ni una” i per això la frase final de doble sentit i la bel·ligerància de Morton en la seva presentació final.

Ibar, “amb bon ànim”

Notícies relacionades

Per a Waxman, no obstant, la de Morton va ser una reacció furibunda a la presentació per part de la defensa d’unes imatges on es veia el fiscal tocar una caixa amb proves sense guants, donant pes a la idea que una de les proves clau de la fiscalia (la samarreta amb suposades restes de l’ADN d’Ibar sobre la qual ara el jurat vol tornar a escoltar els testimonis) podia estar contaminada. “S’ho va prendre molt personal i es va descompondre’s”, diu Waxman, que assegura que l’agressivitat del fiscal va ser“difícil”de presenciar per a Ibar, tot i que encara així es troba “amb bon ànim”.La llibertat, la declaració d’innocència, fa massa temps que no és tan a l’abast.

Les opcions del jurat, tret d’en el cas que no arribin a una decisió unànime, cosa que provocaria que el judici fos declarat nul, són només dues: culpable o “no culpable”, la fórmula que als EUA és sinònim de la innocència. I d’aquesta determinació depèn ara la vida d’Ibar. Si fos declarat innocent en només unes hores, després de tràmits burocràtics, recuperaria la llibertat que va perdre al ser arrestat el juliol de 1994. Si es repetís el veredicte de culpabilitat que un altre jurat va arribar a l’any 2000, caldria esperar entre sis i vuit setmanes per a la vista de la sentència, en la que es determinaria si es repeteix també la condemna a pena de mort que se li va imposar llavors o la de cadena perpètua. En qualsevol d’aquests supòsits, segons explica Waxman,s’apel·laria