La Caixa ha ajudat més de 150.000 persones en el procés final de la seva vida

El programa 'Atenció a persones amb malalties avançades' compleix 10 anys

El Consell d'Europa reconeix el projecte com un model d'excel·lència psicosocial

zentauroepp46582430 madrid 17 01 2019  sociedad desayuno informativo balance 10 190117114156

zentauroepp46582430 madrid 17 01 2019 sociedad desayuno informativo balance 10 190117114156

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aranzazu Espejo tenia 24 anys quan, fa 12 mesos, va perdre la seva mare, que va morir d’un càncer cerebral. La seva família va tenir la sort d’entrar en el programa‘Atenció integral a persones amb malalties avançades’i comptar, gràcies al’Obra Social La Caixa, amb l’ajuda d’una psicòloga, l’Olga, que va ajudar que la seva mare deixés la vida “sense sofriment i d’una manera digna” i a ella i a la seva germana a “tenir un comiat íntima i conscient” d’un ésser tan estimat. Van ser les paraules que va fer servir aquest dijous per descriure la seva experiència en una roda de premsa a Madrid prèvia a l’acte de commemoració dels10 anys del programa assistencial, al qual preveu acudir aquesta tarda la ministra de sanitat, María Luisa Carcedo.

Com a complement a l’estratègia de cures pal·liatives del sistema nacional de salut, l’Obra Social La Caixa ha atès153.953 persones en el procés final de la seva vida i 210.936 familiars al llarg d’aquests anys, gairebé 12.000 només a Catalunya. Es calcula que entorn d’1,5% de la població pateix malalties avançades i d'aquestes el programa n’ha atès entorn del 20%, en el projecte més nombrós de l’Obra Social.

De fet, compta amb el suport de la comunitat científica internacional. El Consell d’Europa va destacar fa un mes que és un model d’“excel·lència psicosocial”, segons va assenyalar Xabier Gómez-Batiste, director científic del programa, qui va considerar que tot i que el projecte no pot arribar a tots els pacients, sí que ha servit perquè es“generalitzi”la necessitatd’implantar cures pal·liatives de qualitat, just abans que s’aprovi definitivament l’anomenada llei de mort digna, destinada precisament a estendre aquest dret.

En128 hospitals

El programa, implantat en128 hospitals i en 133 unitats de recolzament domiciliari, a través de 42 equips d’atenció psicosocial, busca proporcionar al malalt en la fase final de la vida i als seus familiars recolzament emocional, social i espiritual, tenint en compte l’atenció al dol, el recolzament als professionals de cures pal·liatives i l’acompanyament a càrrec de més de 1.000 voluntaris.

Notícies relacionades

Segons va explicar Aranzazu Espejo, el recolzament psicològic els va ajudar a “entendre el dol com un procés”, en el seu “primer contacte amb la mort”i a l’haver pogut “acomiadar”-se de la seva mare amb “qualitat” el procés va ser “amb més serenitat”.Com Espejo, el 92% de les persones ateses qualifiquen com a excel·lent o molt bona l’atenció rebuda i prop del 90% asseguren que els han ajudat a resoldre temes difícils, com de comunicació o de relació amb la família i l’entorn.

Les accions complementàries

El programa té accions complementàries com el projecte final de vida i solitud, per atendre persones amb malalties avançades i que estan molt soles;l’escola de cuidadors, ubicada a Barcelona i dirigida a familiars i voluntaris per ajudar-los a disminuir la càrrega emocional i física que suposa tenir cura d’una altra persona; il’‘espaciocaixa’ d’atenció integral, que proporciona entorns acollidors pensats per als pacients ingressats.