NOVA EDUCACIÓ UNIVERSITÀRIA

La UB s'uneix a cinc ciutats europees per crear una universitat innovadora

El projecte es presenta a una convocatòria de la UE en què s'esperen 100 postulants més de tot el continent

"Volem trencar amb el paradigma de titulacions clàssiques i respectar els objectius de desenvolupament sostenible", resumeix el rector

foto-de-grup

foto-de-grup

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel

La innovació educativa no s’entendria si no se li donés una certa continuïtat d’inici a final, això és, des de l’etapa infantil fins als graus universitaris, amb independència de l’estació, passada la secundària, en què l’alumne decideixi baixar per prendre altres camins formatius. En l’etapa superior, la Unió Europea està impulsant un nou model acadèmic, basat en els preceptes de l’agenda 2030 per al desenvolupament sostenible. La idea és que el 2024 ja funcionin una vintena d’aquestes universitats. La Universitat de Barcelona (UB) ha presentat aquest dimarts el seu propi projecte, denominat Charm-UE, junt amb quatre competitius companys de viatge (Budapest, Dublín, Montpeller i Utrech). S’enfronten a un centenar més de postulants. La resolució, abans de l’estiu. 

El rector de la UB, Joan Elias, ha sigut prudent en la seva al·locució: estem en període de presentació de candidatures i no es poden donar a conèixer tots els secrets del projecte. "Idees innovadores", ha resumit, envoltat dels seus col·legues de la resta d’universitats implicades. "L’objectiu és trencar amb el paradigma de titulacions clàssiques. És el que ens demana Europa perquè així han de ser les universitats del futur, amb els alumnes movent-se pelsdiferents campus implicats, superant barreres i idiomes". Són subjacents, no obstant, un parell de problemes. Primer, les fronteres legals en què, ha avançat Elias, ja es treballa perquè no hi hagi cap problema, i segon, el jou econòmic, ja que no és gens barat que un noi estigui quatre o cinc anys circulant per diferents universitats europees. Per a això, i per evitar que el pla arribi a poques butxaques, els projectes que guanyin s’espera que disposind’abundants subvencions de la UE.

Molt més que un Erasmus

Elias s’ha esforçat a deixar clar que Charm-UE no és un Erasmus en gran. Perquè aquí no només es tracta de fer la maleta per estudiar en un altre país per sumar una experiència vital inoblidable. El que es proposa és que aquestes universitats, que tindran marca pròpia, ofereixin estudis de nova creació que vagin més enllà de la paleta clàssica de qualsevol centre. En el cas de vèncer, ha explicat Elias, els afavoritss’haurien primer de matricular a cada universitat, ja que el procés de crear la nova marca requeriria un cert temps i infraestructura. Per a això, la UE dota cada projecte vencedor amb cinc milions d’euros.  

Notícies relacionades

El període de postulació acaba a finals de febrer. S’espera que siguin més de 100 els concursants per a un total de sis places. "Som conscients que estadísticament hi ha poques probabilitats, però som optimistes. I en qualsevol cas, en el cas de no resultar elegit, continuarem treballant les cinc universitats per tornar a intentar-ho l’any que ve". La UB emprèn aquest viatge junt amb el Trinity College de Dublín i les universitats d’Utrech, Montpeller i la Lorànd Eötvös de Budapest. Els 17 objectius que formen l’agenda 2030 de desenvolupament sostenible són els mateixos que mouen Escola Nova 21, entitat que acaba d’unir-se al Departament d’Educació per implementar l’ensenyament innovador en l’educació pública catalana. 

Per a la present convocatòria també s’ha presentat la Pompeu Fabra, integrada a un projecte conegut com Eutopia i junt amb les universitats de París, Siena, la Lliure de Brussel·les, la de Warwick, la de Ljubljana i la de Göteborg.