La Generalitat es compromet a fer un pla de xoc de residències d'avis per al juny

Afers Socials calcula que en 30 anys es duplicarà la gent gran a Catalunya

Sindicats i patronal demanen més diners per millorar la qualitat i les condicions laborals

jgarcia40933206 cassa   girones   avis d una resid ncia ensenyen can ons gir171117170117

jgarcia40933206 cassa girones avis d una resid ncia ensenyen can ons gir171117170117 / Joan Castro ICONNA

1
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El conseller d’Afers SocialsChakir el Homrani, s’ha compromès aquest matí a elaborar un full de ruta per detectar les necessitats del sector de les residències i enfortir els serveis a la dependència en els pròxims 4 anys. Ho ha anunciat en una nota de premsa la Generalitat, després d’una reunió amb sindicats, entitats socials i empreses que treballen en el sector de la dependència.

Les empreses i entitats socials gestores de les residències concertades han demanat més diners públics per "garantir la sostenibilitat del sector". Fa mig any, en un manifest conjunt, van implorar l’augment de 300 milions d’euros. Les sis organitzacions que gestionen residències catalanes han explicat al conseller que en els últims deu anys les aportacions a les residències s’han congelat, mentre les demandes d’atenció i els costos no han fet més que pujar. Els sindicats –CCOO i la UGT– han afegit que aquests diners també són necessaris per millorar les condicions laborals dels més de 40.000 treballadors del sector.

En un comunicat conjunt a la premsa després de la reunió amb el conseller, les vuit organitzacions demanen poder aplicar la mateixa ràtio i sou que les residències públiques de la Generalitat, que són una minoria dins del sistema públic de la dependència. També proposen un conveni català per a tot el sector geriàtric que blindi les condicions laborals i càrregues de treball dels treballadors, però també el preu de les tarifes de les empreses i entitats socials.

Notícies relacionades

Tant govern, sindicat com patronals veuen la millora del servei de dependència com "un repte de país". El govern calcula que els 1,5 milions de persones de més de 65 anys es duplicaran el 2053 i superaran els 3 milions de ciutadans a Catalunya. 

En una nota premsa, la Generalitat assegura que els pressupostos que prepara el Govern ja inclouen millores per al sector: un augment del cost del mòdul de les persones amb dependència mitjana –grau 2–, i una millora de les tarifes dels centres de dia. "Tots els agents implicats ens hem de posar d’acord i compartir objectius", ha dit el conseller. Fa temps que el govern es va comprometre a revisar i millorar el preu de les tarifes del sector de la dependència, a través d’un acord de govern.