La Federació Catalana d'Autisme penja d'un fil

L'entitat lamenta "quedar exclosa" de les subvencions que atorga Afers Socials i tem cancel·lar projectes de recolzament a familiars

El govern afirma que aquesta subvenció ha sigut més freqüentada que l'any anterior, però l'Estat no ha augmentat la inversió

zentauroepp33399608 barcelona 03 04 2016 actitivades para concienciar sobre el a190103203928

zentauroepp33399608 barcelona 03 04 2016 actitivades para concienciar sobre el a190103203928 / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Federació Catalana d’Autisme pateix pel seu futur després de conèixer la resolució de les subvencions que atorga la Generalitat, publicada a finals de desembre. Es tracta dels diners obtinguts a través de la casella del 0,7% de l’IRPF que ingressa l’Estat, però que reparteixen les Comunitats Autònomes. L’entitat assegura a EL PERIÓDICO que si l’any passat van rebre 14.183 euros d’aquesta subvenció, aquest any els diners públics han caigut fins als 1.230 euros. Una rebaixa del 90%. "No ens ho esperàvem, haurem de prescindir de molts serveis, acomiadar personal i optar pel voluntariat", explica Neus Payerol, una de les membres de la junta directiva de la Federació. Payerol posa com a exemple un cas molt concret: el servei d’atenció a les famílies. Es tracta d’una ajuda que reben els pares dels nens autistes per aprendre a tramitar la dependència dels seus fills, demanar ajuda psicològica per als progenitors, o colònies d’estiu per als nois, entre d’altres molts dubtes que puguin sorgir. "No podrem pagar el sou de la professional que ho gestiona", assegura Payerol. “Haurem de fer torns entre tots, o haurem de deixar d’oferir-ho”, lamenta.

Però la federació agrupa 6 entitats que treballen amb un miler de famílies amb fills autistes en diferents zones de Catalunya. Entre tots, aquest any han presentat 19 projectes: 11 han sigut acceptats i 8, descartats. El Govern els cobreix 122.845, 82 euros. Dos mil menys que l’any passat, quan van presentar la meitat d’iniciatives que ara. Una de les entitats més afectada és Autisme amb Futur. Aquesta associació, fundada el 2012, ha rebut zero euros públics. Un dels projectes que volien estrenar era un servei d’atenció a les famílies autistes pioner a la zona del Penedès-Garraf. "No podem fer res, no tenim cap altra fórmula d’ingressos i està clar que les famílies no poden pagar el 100% del servei", explica la presidenta de l’entitat, Verònica Masdeu.

Segons Payerol, que les famílies perdin aquest servei és un “problema greu”. "Cada vegada es diagnostiquen més nens autistes a Catalunya; ja representen el 10% el total", explica, i afegeix que no hi ha serveis públics que assessorin i atenguin les famílies. "Si existissin, nosaltres no l’hauríem d’organitzar", lamenta.

Notícies relacionades

El departament d’Afers Socials, consultat per aquesta redacció, admet que la subvenció que ha rebut la Federació aquest any s’ha vist reduïda. No obstant, fonts de la conselleria apunten que si es té en compte el total d’entitats que treballen amb persones autistes a Catalunya, han rebut 70.000 euros més que l’any anterior, arribant a superar el mig milió d’euros.

En qualsevol cas, aquest any han augmentat un 60% les peticions de les entitats socials en aquesta convocatòria, sent un dels anys "més freqüentats". "Hem intentat atendre noves prioritats com les persones sense llar o els joves que migren sols" expliquen des de la conselleria. Un dels principals problemes, segons Afers Socials és que l’Estat ha donat els mateixos diners per repartir a Catalunya que l’any passat: 31 milions d’euros. No obstant, afirmen fons de la Generalitat, el ministeri ha recaptat més diners que l’any passat. En concret, 11 milions més que, segons la Generalitat, s’han destinat a altres comunitats. 

Temes:

Autisme