'JOC' DE CONSTRUCCIONS

Desmantellen una xarxa que adquiria armes per peces i després les reconstruïa per vendre-les

Els dos detinguts van aconseguir un autèntic arsenal de fusells d'assalt i armament de guerra mitjançant aquest mètode

armas-sevilla / periodico

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Localitzaven les peces a l’estranger, les compraven de forma il·lícita utilitzant identitats falses i, després de rebre-les mitjançant qualsevol servei de paqueteria postal, es dedicaven a "canibalitzar" les armes de què disposaven per convertir-les en armes de foc reals com si fos un joc de construccionsmuntant i desmuntant les peces. La Policia Nacional ha aconseguit desarticular aquesta xarxa amb base a Sevilla que s’hauria fet mitjançant aquest sistema amb un autèntic arsenal de fusells d’assalt i armes de guerra sense cap control legal. Els agents han detingut el presumpte capitost, ja a la presó, i un dels seus col·laboradors, que ha quedat en llibertat. Quatre persones més han sigut interrogades en qualitat de mitjancers de la venda de les armes.

El polvorí mostrat pels agents inclou dos subfusells automàtics junt amb diverses peces específiques destinades al seu rearmament, un rifle de forrellat del calibre 5.56 actiu, un rifle de forrellat del calibre 22 Little burguer actiu, dos rifles del calibre 22, una arma curta Glock activa, 14 carcasses d’armes Glock –molt utilitzada al mercat il·legal perquè amb una petita modificació es converteix en automàtica, diversa munició de guerra del calibre 5.56 i més de 2.000 cartutxos del calibre 9 mil·límetres, a més de diverses peces com ara agulles percussorescanons Glock, silenciadors i eines per acoblar armes de foc. Als agents els ha cridat molt l’atenció la possessió de dos subfusells uzi israelians, capaços de disparar gairebé mil bales per minut i que per aquesta característica és conegut com a 'llançafocs'.

L’operació Alps, que s’emmarca en el pla d’acció operatiu 2018 de la Unió Europea per combatre el trànsit il·lícit d’armes, denominat European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats (Empact Firearms), ha sigut dirigida per un jutjat de Dos Hermanas (Sevilla). Les alarmes van saltar quan agents europeus van detectar un home, identificat com a A.F.V., que s’havia especialitzat en l’adquisició il·lícita de peces d’armes de foc en territori europeu i que posteriorment rearmava per obtenir armes aptes per disparar.

Armes sotmeses a controls

Fonts policials confirmen que una vegada localitzades les peces en el mercat negre a través de fòrums d’armes aquest individu, considerat el capitost de la xarxa i a qui descriuen com una persona "obsessionada" per les armes, feia servir els serveis de paqueteria postal per introduir de manera subreptícia al territori nacional els esmentats elements, fonamentals per convertir en reals unes armes que, segons la legislació espanyola, han d’estar registrades i controlades de forma estricta i no es poden adquirir sense la preceptiva llicència. Una vegada al seu poder, l’home creava noves armes mitjançant un sistema denominat "canibalisme".

Notícies relacionades

Al suposat capitost de la xarxa, federat en tir olímpic i per a qui s’ha decretat presó provisional sense fiança, se li imputen els presumptes delictes de tinença il·lícita d’armes, trànsit il·lícit d’armes, dipòsit d’armes de guerra i dipòsit de municions. Segons fonts policials, comptava amb una xarxa de col·laboradors a l’estranger que adquirien per a ell les peces soltes en diferents països de la Unió Europea. Coneixedor de la seva activitat il·lícita, i per no ser descobert, utilitzava un sofisticat mitjà de comunicació amb els seus còmplices internacionals, evitant comunicacions telefòniques directes i utilitzant identitats interposades a la xarxa per dur a terme les transaccions.

Quatre d’aquestes persones han sigut interrogades a l’actuar com a receptors interposats de la mercaderia, i hi ha un segon detingut, la mare del presumpte capitost, a qui se li imputa la seva col·laboració necessària, ja que actuava com a principal destinatari dels enviaments de la mercaderia. L’operació continua oberta, ja que els agents intenten determinar l’entramat de proveïdors de les peces i la destinació de les armes recompostes, que sospiten que podrien acabar en mans de bandes de crim organitzat.

Temes:

Andalusia Armas