al congrés

El PP insisteix a endurir la presó permanent revisable

Reclama que s'apliqui a segrestos amb assassinat i a l'ocultació del cadàver

Presenta una proposició de llei, després que al març decaigués el seu intent anterior

zentauroepp42519586 madrid 14 03 2018 politica el padre de diana qer y el de mar180315132017

zentauroepp42519586 madrid 14 03 2018 politica el padre de diana qer y el de mar180315132017

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El PP ha decidit aquest dimecres inaugurar l’any nou amb una de les seves peticions més recurrents: la necessitat d’endurir la pena de presó permanent revisable, que tots els partits, tret de Ciutadans, volen derogar. Així, el grup popular al Congrés va registrar una proposició de llei que demana ampliar aquest càstig als supòsits en què un assassinat es produeixi després d’un segrest o violació i quan hi hagi ocultació o destrucció del cadàver per dificultar la investigació.

I és que, enmig de la commoció social que va causar la descoberta del cadàver de Laura Luelmo, el Partit Popular va aprofitar per promocionar una de les seves mesures estrella en matèria punitiva. Així, el líder conservador, Pablo Casado, en la seva picabaralla parlamentària setmanal amb el president del Govern, Pedro Sánchez, va demanar, el 19 de desembre passat, al Govern que no derogui la presó permanent revisable perquè, segons la seva opinió, és "la millor fórmula per evitar" la reincidència i fer que "els assassins i violadors estiguin a la presó". I posteriorment va avançar que el seu partit plantejaria una reforma del Codi Penal per augmentar els supòsits en què s’aplica.

En l’actualitat, el que els seus detractors anomenen ‘cadena perpètua encoberta’, sanciona vuit delictes d’extrema gravetat, com l’assassinat múltiple o un atemptat terrorista. Tot i això, segons argumenten els populars en la seva iniciativa, "després d’un temps prudencial d’observació en l’aplicació de la pena i dels actes en què la societat reclama que s’estengui", ha arribat el moment d’ampliar els supòsits a dos més: la desaparició forçada de persones en el seu règim més greu de segrest o detenció il·legal amb posterior assassinat i l’assassinat amb ocultació del cadàver, cosa que segons l’opinió del PP provoca "un especial sofriment i humiliació als familiars de la víctima". 

El recurs davant del TC

Notícies relacionades

Els conservadors es basen en casos tan coneguts com el de Marta del Castillo o Diana Quer, els familiars de les quals recolzen, com el PP, que a Espanya continuï la presó permanent revisable. Per contra, el PSOE, juntament amb CiU, IU, UPyD, el PNB i el Grup Mixt van recórrer fa un parell d’anys davant del Tribunal Constitucional la condemna i el Govern s’ha compromès ara a esperar que els jutges es pronunciïn. Mentrestant, l’Executiu ha anunciat que estudiarà les condicions en què es concedeix la llibertat vigilada i a quins reus, per intentar evitar successos tan tràgics com el de Luelmo, l’agressor de la qual acabava de sortir de la presó on havia complert condemna per un assassinat anterior. 

No és la primera vegada que el PP intenta endurir la pena que va incloure en el Codi Penal el 2015. Ja el març passat, en una esmena a la totalitat a una llei del PNB que pretén derogar la condemna i que està paralitzada al Congrés a l’espera d’un pronunciament del TC, va reclamar el càstig per a cinc nous delictes: els dos que reclama ara i les violacions en sèrie, l’agressió sexual d’un menor després de privar-lo de llibertat o torturar-lo i els incendis que posin en perill la vida de les persones. Tot i això, l’esmena va decaure davant de la falta de recolzament