RENÚNCIA PER SORPRESA

Dimiteixen els portaveus del papa Francesc

El nord-americà Greg Burke i l'espanyola Paloma García Ovejero deixen el càrrec per motius que el Vaticà no ha detallat

L'anunci es produeix poc abans de la cimera de presidents de conferències episcopals sobre pederàstia

rjulve46394006 file photo  pope francis poses with vatican spokesman greg b181231141709

rjulve46394006 file photo pope francis poses with vatican spokesman greg b181231141709 / Vatican Media

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El portaveu del papa Francesc, el nord-americà Greg Burke, i la viceportaveu, l’espanyola Paloma García Ovejero, han presentat la seva renúncia al càrrec, ha informat aquest dilluns la Santa Seu en un comunicat, el qual precisa que el pontífex ha acceptat la dimissió.

Al seu lloc la Santa Seu ha designat com a director de la sala de premsa del Vaticà 'ad interim', provisionalment,Alessandro Gisotti, fins ara coordinador dels mitjans socials en el Dicasteri per a la Comunicació.

En el breu text difós per la Santa Seu no s’especifica la raó d’aquesta renúncia.

El prefecte de la Secretaria per a la Comunicació del Vaticà, Paolo Ruffini, nomenat el juliol passat, ha apreciat en el comunicat la professionalitat dels portaveus, i ha assegurat que la seva dimissió respon a "una elecció autònoma i lliure".

En aquest sentit, ha remarcat que van ser els primers portaveus després de l’inici de la reforma del sistema de la comunicació de la Santa Seu i ha agraït el seu "significatiu compromís en el camí de reforma", mentre ha apostat per un "ràpid canvi de testimoni".

Ruffini ha apuntat que el 2019 serà un any "dens", que requereix "un màxim esforç de comunicació", atesa la importància d’algunes de les cites i actes del pontífex.

El 2019, el papa, entre altres esdeveniments, viatjarà al Panamà per participar en la Jornada Mundial de la Joventut, els Emirats Àrabs Units, Bulgària, Macedònia i el Marroc; ha convocat un sínode sobrel’Amazonia i al febrer mantindrà una trobada amb els presidents de les conferències episcopals de tot el món per parlar sobre prevenció d’abusos.

Gisotti s’ha afegit als agraïments a Burke i García Ovejero, amb qui manté, ha dit, "una relació d’estima i amistat".

Biografies

Burke (Saint Louis, Estats Units, 1959) i García Ovejero (Madrid, 1972) van ser nomenats portaveu i viceportaveu pel Papal’11 de juliol del 2016.

La periodista espanyola va ser la primera dona a accedir al càrrec de subdirectora de la sala de premsa de la Santa Seu, després d’exercir de corresponsal de l’emissora COPE (propietat de la Conferència Episcopal Espanyola) a Itàlia i el Vaticà.

Burke, per la seva part, es va llicenciar el 1983 en Ciències Comparades a la novaiorquesa Universitat de Colúmbia, i es va especialitzar després en Periodisme.

Aquells anys es va integrar com a membre numerari de l’Opus Dei.

Vas treballar a l’agència United Press International de Chicago, per a l’agència Reuters i per al setmanari 'Metropolitan', fins que va ser enviat a Roma com a corresponsal de la revista 'National Catholic Register'.

Notícies relacionades

El 1990 va començar a col·laborar amb la revista 'Time' i a partir del 2001, a treballar com a corresponsal a Roma per a Fox News.

El 2012 va ser convocat per la Secretaria d’Estat del Vaticà, a la secció d’Afers Generals, com a assessor per a la comunicació, i des del desembre del 2015 era subdirector de la sala de premsa del Vaticà, com a substitut del pare Ciro Benedettini.