La Generalitat vol equiparar el pròxim curs els preus de grau i màster

Pretén introduir beques salari amb la voluntat d'«harmonitzar i reforçar» les de les universitats

No veu "assumible" rebaixar un 30% les taxes i preveu complir aquesta petició en un període de tres anys

undefined23192330 sociedad 02 08 2013   universidades cerradas en agosto  foto180926170413

undefined23192330 sociedad 02 08 2013 universidades cerradas en agosto foto180926170413

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Generalitat vol equiparar els preus dels crèdits de graus i els màsters el pròxim curs, en cas d’aprovar-se els Pressupostos catalans, segons ha explicat en una entrevista a Europa Press el secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau.

El secretari preveu un "creixement pressupostari raonable" de cara al pròxim any, per això pretén eixugar el dèficit estructural del sistema, polítiques d’equitat en l’accés a la universitat i afrontar l’envelliment i precarització del professorat després d’anys de congelació per la taxa 0 de reposició del Govern central.

Grau va remarcar que una part dels nous recursos, en cas d’aprovar-se els Pressupostos de la Generalitat, serà destinada "a eliminar dèficit estructural". La meitat restant, a iniciar polítiques d’equitat; i l’altra meitat, a fomentar la investigació a través de l’atracció i retenció de talent.

Reducció de les taxes en 3 anys

Respecte a l’equitat, Grau va reconèixer que no és "assumible" rebaixar un 30% les taxes universitàries, com va sol·licitar en diverses ocasions el Parlament i els estudiants fa un mes amb diverses protestes, després que el Govern d’Artur Mas, per fer front a la crisi, les augmentés un 67% el 2012. 

Segons Grau, es necessitarien 60 milions per assumir aquesta petició, per la qual cosa el Govern proposa temporalitzar-la en un període de tres anys. En aquest context, el secretari d’Universitats es va comprometre a equiparar els preus dels crèdits de grau i màster i a introduir les beques salari.

Així, va assegurar que l’equiparació de grau i màster hauria de "treure de sobre de la taula els laments" cap al 3 + 2 perquè els preus ja no serien una qüestió a tenir en compte. Amb el canvi de preu, va argumentar Grau, no hi hauria d’haver "una barrera mental com ara", en la qual el 3 + 2 pel preu del màster surti més cara que el 4 + 1.

Respecte a les beques salari, Grau va manifestar que estaran destinades principalment a estudiants que no són a la universitat perquè han d’aportar recursos a casa i que aquesta ajuda “compensaria aquesta necessitat”.

No obstant, va explicar que la quantia encara no s’ha determinat perquè la Generalitat pretén "harmonitzar les opcions que ja hi ha i reforçar-les". A més, va assenyalar que desconeixen la demanda que tindrà, ja que només disposen de dades dels centres que ja les atorguen.

Més investigació

El secretari d’Universitats va remarcar, així mateix, que amb els pròxims Pressupostos es vol fomentar la investigació de base en tot el sistema i en tots els àmbits del coneixement a través dels departaments universitaris i els centres d’investigació, i assumir la responsabilitat de garantir aquesta base d’investigació.

Notícies relacionades

Així, va explicar que es reforçaran els contractes predoctorals i postdoctorals per dotar d’una base els departaments universitaris, amb la qual cosa la Generalitat dota de recursos les universitats i "contribueix a resoldre el problema de les seves plantilles".

Grau va assenyalar que es tracta de nous recursos, amb programes ja existents, com el Beatriu de Pinós, i que se centraran en els departaments universitaris amb contractes d’una durada de tres anys.