Els 304 immigrants de l''Open Arms' han sol·licitat asil

Tots ells han sigut allotjats temporalment als centres d'atenció de Chiclana i Sevilla

Dels més de 300 migrants rescatats a Líbia, 143 són menors i d'ells 131 no acompanyats

zentauroepp46371562 migrants gather on the deck of the spanish ngo proactiva ope181228113640

zentauroepp46371562 migrants gather on the deck of the spanish ngo proactiva ope181228113640 / Olmo Calvo

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els 304 migrants que van arribar divendres al port d’Algesires a bord del barco de l’organització humanitària Proactiva Open Arms, després de ser rescatats una setmana abans davant les costes de Líbia, ja es troben als centres d’atenció d’emergència i derivació (CAIEU) de Chiclana i Sevilla, segons va informar aquest dissabte el Govern central. Tots ells han manifestat la seva voluntat de sol·licitar asil, i per això se’ls ha expedit el corresponent document de "manifestació de voluntat de sol·licitud de protecció internacional".

El barco, dedicat a tasques de rescat al Mediterrani central, va localitzar el passat 21 de desembre els immigrants davant les costes de Líbia, que finalment va traslladar a Espanya després de vuit dies de navegació, que les autoritats de Malta els neguessin l’accés al port i que les de França i Itàlia no responguessin als seus requeriments.

Una vegada a Espanya, les autoritats sanitàries i policials van procedir a efectuar els tràmits habituals en aquests casos, segons va detallar en un comunicat l’Executiu. En primer lloc, Creu Roja, en el marc del programa d’atenció sanitària de la Secretaria d’Estat de Migracions, va fer un triatge sociosanitari de totes les persones rescatades, després del qual es va derivar a centres sanitaris les que necessitaven atenció mèdica.

Després d’aquesta revisió, la Policia Nacional va fer els tràmits d’identificació i ressenya a les instal·lacions del Centre d’Atenció Temporal d’Estrangers d’Algesires, dels queals es desprèn que, dels 304 migrants, 215 són homes i 89 dones.

Per edats, 143 són menors, d’ells 131 no acompanyats. Quant a la nacionalitat, el 32,5% és de Somàlia, el 19,9% de Costa de Marfil, l’11,9% de Mali, el 10,3% del Sudan, el 4,5% de Nigèria, el 4,2% de Guinea, mentre que els restants procedeixen d’altres països de l’Àfrica i, en menys quantitat, d’Àsia.

Creu Roja i CEAR

Notícies relacionades

Després de la realització dels tràmits policials, la Secretaria d’Estat de Migracions va coordinar els trasllats als CAIEU situats a Chiclana i Sevilla, gestionats per Creu Roja i la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), respectivament, el mateix divendres.

Creu Roja va assumir l’acollida de les dones i els seus fills i part dels homes –un total de 102– i CEAR,l’acollida de 71 homes. Des dels CAIEU, la Secretaria d’Estat de Migracions derivarà els sol·licitants de protecció internacional als recursos especialitzats corresponents. Per la seva part, els menors han sigut derivats als serveis de protecció del menor de la Junta d’Andalusia.