RESCAT EN ALTA MAR

El barco d'Open Arms es dirigeix a Algesires amb 310 immigrants

El Govern espanyol ha autoritzat el desplaçament del barco cap a aigües territorials

"Aquest any el Nadal el passem al mar", ha anunciat l'oenagé a través de Twitter

jcarbo46339483 open arms181223191749

jcarbo46339483 open arms181223191749 / OLMO CALVO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El barco de l’ONG Proactiva Open Arms té previst arribar a Algesires (Cadis) en quatre dies amb més de 310 persones a bord, i aquest dilluns, nit de Nadal, es trobarà amb el barco ‘Astral’, que li portarà menjar, mantes i medicaments. En el seu compte de Twitter ha publicat un missatge que indica: "Aquest any el Nadal el passem al mar".

Aquest dissabte, el Govern espanyol va informar que havia contactat amb Salvament Marítim, que, davant de la negativa de Malta o la falta de resposta dels ports més pròxims d’altres països, va autoritzar el desplaçament del barco cap a aigües territorials espanyoles.

El barco de l’ONG Proactiva Open Arms manté a bord 310 persones, després que aquest divendres els auxiliés en alta mar a unes 50 milles al nord-est de Trípoli. Segons el cap de la missió, Gerard Canals, en el moment del rescat un guardacostes libi s’hi va unir per trobar altres embarcacions a la deriva, però, al final, va abandonar l’escena "sense previ avís". La mare i el seu fill nounat van ser evacuats a Malta davant del risc per a les seves vides. Hores després, un somali de14 anys va ser traslladat a Itàlia.  

En dues barques de goma

El rescat es va produir divendres a només 24 hores d’arribar al Mediterrani a l’observar dues barques de goma en perill de naufragi en què viatjaven els immigrants, entre els quals infants, nadons i dones embarasses.

Els primers rescatats van notificar que hi havia una altra barca més a la deriva, i per això Open Arms va començar a rastrejar la zona. Sis hores després informava del rescat d’una tercera embarcació.

A finals de novembre, l’oenagé va anunciar que tornava al corredor entre Líbia i Itàlia, el més mortífer del món, per prosseguir amb les tasques de rescat de persones migrants davant de la "inacció deliberada" de la Unió Europea en aquesta crisi migratòria i malgrat el risc que de Malta o Itàlia els impedeixi desembarcar en ports segurs.

"Continuarem operant com fins ara, respectant el dret internacional i navegant en aigües internacionals, com hem anat fent sempre, i veurem què passa quan rescatem", va dir Camps durant la roda de premsa en què va anunciar la tornada d’Open Arms a aquesta zona del Mediterrani, i després de quedar inoperatiu el conveni firmat amb el Ministeri de Foment per col·laborar amb Salvament Marítim en els rescats a l’estret de Gibraltar.

Nadons llançats al mar

D’altra banda, més d’un centenar d’immigrants han arribat a les costes del sud d’Espanya en les últimes hores, una jornada marcada per la tragèdia ja que dos nadons que viatjaven en una de les pasteres localitzades al mar d’Alborán van ser llançats al mar al morir durant la ruta.

Notícies relacionades

Després d’un mes de novembre en què l’arribada de pasteres a les nostres costes va ser incessant, aquest diumenge ha sigut un dia en què els equips de socors han rescatat 138 persones quan intentaven arribar a les costes mediterrànies del sud i sud-est d’Espanya en diverses petites embarcacions procedents de les costes del Marroc.