QUERELLA DE LA FISCALIA

Un jutge investiga una botiga d'animals de Barcelona per maltractar gossos

Al local es van trobar gossos desnodrits, amb febre i amb malalties greus que no estaven sent atesos

A causa de les malalties, alguns dels exemplars van morir i a un caniche se li va haver de practicar l'eutanàsia

zentauroepp44351520 perros perrera180716190321

zentauroepp44351520 perros perrera180716190321 / Nikolai Tsvetkov

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Gossos extremament prims, desnodrits, amb febre, problemes respiratoris i altres malalties greus (en alguns casos la seva patologia els va produir la mort) és el que es van trobar els inspectors de l’Ajuntament de Barcelona i agents de la Guàrdia Urbana que van entrar l’octubre del 2015 en un establiment de Barcelona que es dedica a la venda d’animals domèstics. Un jutjat de la capital catalana té oberta una investigació per presumpte maltractament animal arran de la querella presentada per la fiscalia al maig contra les dues persones que regenten el comerç i la seva veterinària. L’acusació pública afirma que es va produir una “mala praxi” en la cura dels animals per part dels acusats.

La inspecció es va iniciar a la zona d’infermeria del local situat al districte de l’Eixample, on es van trobar 12 cadells de gos. Un d’ells, de raça caniche, estava en estat terminal afectat d’una malaltia, una parvovirus, que afecta sobretot els intestins. L’animal hauria d’haver estat en un hospital per a animals i no rebia el tractament adequat. Les persones que van practicar la inspecció van haver de traslladar-lo de forma immediata al centre d’acolliment d’animals de Barcelona, on se li va practicar l’eutanàsia. A les mateixes instal·lacions es van trobar un buldog anglès. Tenia hipotèrmia, deshidratació i anorèxia, entre altres patologies, i per això va ser traslladat també a un hospital veterinari.

La fiscal Raquel Carrillo sosté en la seva querella, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, que es va constatar que el local no disposava de registre oficial d’ingressos i sortides de la infermeria, ni tampoc de diagnòstics ni de pautes de medicació prescrites individualment per a cada un dels exemplars.

Posteriorment, a la zona de venda del comerç es van localitzar animals, segons detalla l’acusació pública, en estat “vulnerable”, alguns amb febre i simptomatologia “evident” de tenir una malaltia, i d’altres amb “desnutrició evident, ferides a la pell, mossegades i altres lesions”. En aquests casos, els gossos estaven barrejats amb d’altres en un mateix cubicle.

Sofriment sense medicació

A causa de la situació, es van intervenir 135 animals. Cent vint-i-cinc eren gossos (vuit eren a la infermeria) i sis, gats. Tots van quedar sota la custòdia de l’Ajuntament de Barcelona. La fiscalia relata en la sentència que la majoria d’aquests exemplars decomissats tenien malalties “que els ocasionaven patiments greus”, fets que els acusats “sabien o acceptaven”. I malgrat això, no els administraven l’alimentació ni els tractaments veterinaris necessaris per “estalviar-se’n el cost”.

Notícies relacionades

Com a conseqüència de la inspecció, l’Ajuntament de Barcelona va prohibir a l’empresa que regentava la botiga continuar amb la seva activitat de venda d’animals per no ajustar-se al que estableix l’ordenança municipal. El Consistori barceloní va presentar una denúncia davant de la fiscalia, que, després d’investigar l’assumpte, va presentar la querella. Dels informes dels Mossos es conclou que el 62% dels animals localitzats a la botiga tenien símptomes d’estar tenint alguna malaltia, fins al punt que, dels 84 amb “simptomatologia evident”, nou van acabar morint i 75 es van recuperar després de ser sotmesos a un tractament mèdic.

De les patologies que presentaven els animals, destaquen les respiratòries, quadros digestius i problemes ortopèdics. La querella incideix en el fet que no s’aïllava els exemplars malalts, i amb això s’afavoria el contagi als altres cadells sans, que, al final, també acabaven amb algun trastorn, i hi havia també “greus deficiències higièniques i de desinfecció” a tota la zona de les gàbies. Els inspectors van detectar, a més, almenys 35 casos en què els gossos tenien una edat més petita de la que es reflectia en la seva documentació.