Condemnada a dotze anys de presó

Posen en llibertat provisional l'excap d'ETA Itziar Plaza, detinguda el 2009

La dona va ser condemnada a França per la utilització d'un cotxe robat i la sostracció de documents

undefined41163790 politica  prision carcel de estremera madrid fotografia de x180614143157

undefined41163790 politica prision carcel de estremera madrid fotografia de x180614143157

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’excap de logística militar d’ETA Itziar Plaza, tancada a la presó d’Estremera, a Madrid, i que havia sigut condemnada a França a penes de 12 anys i de 18 mesos de presó –que van ser fusionades–, ha sigut posada en llibertat provisional, segons ha informat l’associació de familiars de presos d’ETA, Etxerat.

L’excarceració de la presa, nascuda a Bilbao el 13 d’octubre del 1982, es va produir aquest dimecres passat. Aquesta, considerada llavors una de les caps de la banda, va ser detinguda el juliol del 2009 a la localitat francesa de Pau per la Policia gal·la en col·laboració amb l’espanyola.

Plaza va ser arrestada amb Asier Borrero i Iurgi Garitagoitia quan sortien del McDonald’s i es dirigien al cotxe que havien aparcat una estona abans als voltants, un vehicle robat amb les matrícules doblegades.

Segons el Ministeri de l’Interior, la terrorista d’ETA tenia un lloc destacat a la cúpula d’ETA, després que fossin detinguts des del novembre del 2008 els tres caps successius de l’aparell militar: Garaikotz Aspiazu, 'Txeroki'; Aitzol Iriondo, i Jurdan Martitegi.

Condemnada a París

El Tribunal Criminal de París va condemnar el març del 2013 Itziar Plaza a dotze anys de presó. Al maig del 2015 se li va imposar, també a França, una altra pena de 18 mesos de presó per haver utilitzat un cotxe robat i diversos documents i material també sostrets per la banda, que van ser trobats a l’interior del vehicle després de tenir un accident, el setembre del 2007.

Notícies relacionades

El Tribunal Correccional de París considera Plaza Fernández culpable delscinc càrrecs de receptació (ús de béns robats, tot i saber-ne l’origen il·lícit) pels quals estava inculpada i li va imposar també l’expulsió definitiva de França al terme de la condemna. A més, va acordar la fusió dels 18 mesos amb els 12 anys de presó dictats en contra seu en un anterior judici el 2013, de manera que, en termes de compliment, la que comptava era la segona pena.

Itziar Plaza va abandonar ahir la presó d’Estremera. Primer va estar a les presons franceses de Fleury i Reau. Després d’acabar la pena imposada a l’Estat francès, l’agost del 2018, va ser extradida a Espanya. L’Audiència Nacional va resoldre el seu ingrés a Soto del Real i a mitjans d’octubre va ser traslladada a Estremera. 

Temes:

ETA