La primera bombera a Catalunya: «Em van preguntar si estava boja»

Cecília Egea es jubila després de 36 anys de servei com a inspectora

Pionera a terra d'homes, marxa deixant enrere «els millors anys de la seva vida»

zentauroepp46277447 graf986  cerdanyola del vall s  barcelona  16 12 2018   a la181216123643

zentauroepp46277447 graf986 cerdanyola del vall s barcelona 16 12 2018 a la181216123643 / Quique Garcia

3
Es llegeix en minuts

A Cecília Egea li van preguntar “si estava boja” quan als 28 anys va decidir convertir-se en la primera dona en entrar al cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya. Aquesta setmana, després de 36 anys de servei, la inspectora es jubila i posa fi a “els millors anys” de la seva vida, dedicats a un únic objectiu, “salvar les vides de les persones”.

“Ha sigut un treball d’una intensitat impressionant, però me’n vaig molt contenta i satisfeta”, ha explicat Egea en una entrevista a Efe. No obstant, la inspectora ha reconegut que “seria absurd” negar que la seva condició de dona no ha influït la seva trajectòria professional.

Apassionada pels reptes

Egea, que s’havia llicenciat en arquitectura, va entrar al cos de Bombers el 1989, després d’haver treballat durant set anys en la Direcció General com a tècnica de prevenció, i així es va convertir en la primera dona bombera de la regió.

“Vaig entrar al cos per mèrits, mitjançant una oposició” ha assenyalat la inspectora, que va veure néixer el seu interès per “el món dels incendis” a partir de la professió del seu pare, que era aparellador i treballava al sector de la construcció.

“Sempre m’han agradat els reptes”. Quan va començar a informar-se sobre la incorporació al cos de bombers com a tècnica el 1982, “els meus amics i la meva família em van preguntar si estava boja, però jo tenia molt clar que volia ser bombera i ningú es va oposar a la meva decisió”.

Pionera en terra d’homes

“Estava sola entre homes, però des del primer dia em vaig sentir bé, m’han respectat i m’he fet respectar”, ha afegit la inspectora, per a qui la professionalitat ha sigut un aspecte central. “He sigut sempre professional, he fet una abstracció brutal de la meva condició femenina i així m’han llegit els meus companys” ha assenyalat.

Però segons Egea, el fet de ser dona va tenir una “afectació clara en l’aspecte més operatiu” de la seva feina i és que, en un primer moment, quan els seus companys van començar a exercir de caps de guàrdia d’intervenció, a ella no l’hi van permetre.

“El cos no estava preparat perquè una dona enviés un operatiu en un incendi, tot i que això que avui ens semblaria fora de lloc, ha de ser llegit en el context del’època” ha justificat la inspectora.

“Ho vaig acceptar i a partir d’aquí vaig començar una dinàmica operativa que no he abandonat fins avui i que també m’ha permès anar a sinistres”, ha explicat Egea, que en els incendis ha fet tasques d’investigació com a arquitecta.

La inspectora ha sentenciat que “les coses han canviat” en el cos de Bombers i que la representació femenina “anirà a més”, tot i que ha reconegut que encara hi ha “molt poques dones” que es dediquin a aquesta professió que “tradicionalment ha sigut d’homes, no només a Catalunya sinó també en altres països europeus i americans”.

En minoria

Actualment, al cos de Bombers de la Generalitat hi treballen 43 dones, que representen l’1,8% dels 2.370 bombers funcionaris. D’aquestes 43 dones, 2 són inspectores i 5 subinspectores, pels 28 i 51 homes que ocupen aquests càrrecs, respectivament. La resta de dones del cos són 29 bomberes de primera i 7 d’escala bàsica.

Els últims vuit anys, el nombre de dones al cos de Bombers ha augmentat més d’un 40%, ja que segons dades publicades pel Departament de l’Interior de Catalunya, 27 dones formaven part del cos el 2010, i representaven l’1,11% dels seus 2.402 membres, mentre que fa deu anys, el 2008, la proporció de dones respecte als homes no arribava a l’1% (0,95%).

Notícies relacionades

Segons la inspectora, són molts els motius que expliquen aquesta baixa proporcionalitat femenina. “És una feina que no és fàcil”, ha indicat, referint-se a les “dures proves d’accés” i “són intervencions amb molta responsabilitat, que requereixen una important valentia personal” ha continuat.

Egea ha reconegut que les estructures del cos de Bombers necessiten “renovar-se, tot i que, a partir d’ara, només quedarà una dona com a inspectora” perquè “el que vindrà a ocupar el meu lloc serà un home”, ha conclòs.

Temes:

Bombers