40è aniversari d'una Constitució en quarantena i altres notícies que has de saber avui, en un minut

zentauroepp5320671 archivo los reyes votando en el referendum constitucional  e181205222147

zentauroepp5320671 archivo los reyes votando en el referendum constitucional e181205222147

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les cinc notícies que has de saber avui per estar informat:

1/ La Constitució espanyola fa avui 40 anys. La Carta Magna, objecte d’enverinades disputes polítiques, segueix a l’espera d’una reforma. L’absència d’una majories àmplies, el clima preelectoral i la irrupció de Vox en dificulten la modificació. Recordem avuiles 'mares’ de la Constitució, 27 diputades que van aprovar la Constitució al seu dia. La seva presència va ser decisiva en alguns articles. Seguim en directe tots els actes amb motiu del Dia de la Constitució.


2/ Indulgència amb ‘La manada’.Diverses ciutats espanyoles van viure manifestacions de rebuig de la condemna de nou anys de presó per abús sexual amb prevalença pels fets ocorreguts a les festes de Sant Fermí del 2016. A Barcelona, la concentració de repulsa contra aquesta decisió judicial va ser convocada per un col·lectiu feminista i pel Sindicat d’Estudiants.


3/ El PDECat dona un respir a Sánchez amb els comptes. Els postconvergents preveuen renunciar a l’esmena a la totalitat, cosa que dona un mes de marge al Govern, i ERC s’ho pensa.


Notícies relacionades

4/ Dolores, de víctima a heroïna. Els Mossos arresten gràcies a la col·laboració d'una dona de 79 anys un estafador que estava a punt de deixar-la sense els estalvis de tota una vida.


5/ Rosalía i J Balvin, estrelles del primer Primavera Sound radicalment paritari. L’any passat ja s’intuïa el tomb i aquest any es confirma: el festival consumarà en l’edició del 2019 el rumb cap a la música urbana, afroamericana però també llatina i autòctona.