DRETS DE LES DONES

La sentència de 'La manada', entre les pitjors de l'any, segons l'oenagé Women's Link

Espanya comparteix el podi de les sentències més nefastes per als drets de les dones amb el Salvador, Mèxic i Sudan

zentauroepp43262359 valencia 10 5 2018 sociedad  la manada  protesta estudiantes181205092128

zentauroepp43262359 valencia 10 5 2018 sociedad la manada protesta estudiantes181205092128 / Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Unes hores abans de saber-se la confirmació de la sentència que va condemnar els cinc membres de 'La manada’ per un delicte d’abús sexual a una noia de 18 anys i els va absoldre del d’agressió, l’organització internacional Women’s Link la va col·locar ahir dimarts entre les pitjors de l’any a tot el món sobre igualtat de gènere.

A part d’aquesta resolució de l’Audiència de Navarra, tres sentències de tribunals més,del SalvadorMèxic Sudan, formen part de les que més discriminen dones i nenes, segons s’ha decidit en la desena edició dels premis Gènere i Justícia creats per aquesta oenagé.

Amb aquests guardons es pretén reconèixer les millors i les pitjors sentències per als drets de les dones i les nenes. Delibera un jurat internacional i milers de persones de tot el món.

La pitjor, al Sudan

La pitjor sentència, premiada amb el Garrot d’Or, ha sigut per al Tribunal Penal Central d’Omdurman, al Sudan, que va condemnar una dona de 19 anys a la pena de mort per haver matat el seu marit a punyalades quan intentava violar-la.

La Secció Segona de l’Audiència Provincial de Navarra ha rebut el Garrot de Plata, per elaborar la que és considerada com la segona pitjor sentència. El tribunal va al·legar que els cinc acusats no van exercir violència ni intimidació i per això els va condemnar per abús i no per agressió sexual.

El Garrot de Bronze és per a la Cambra de la Segona Secció del Centre de Cojutepeque, al Salvador, on una dona va ser víctima d’una violació, va quedar-se embarassada sense saber-ho i va patir un avortament espontani, pel qual el tribunal la va condemnar a 30 anys de presó per homicidi agreujat.

Finalment, el públic ha decidit que el Garrot del Públic sigui per al Tribunal Superior de Justícia de la Ciutat de Mèxic, on el tribunal va condemnar una dona per haver trencat l’harmonia i la dignitat del matrimoni, utilitzant estereotips discriminatoris. Es tractava d’una mare que volia que el pare del seu fill pagués la pensió d’aliments que li corresponia i, davant de la seva negativa, li va explicar a la dona del progenitor la situació. L’actual dona la va demandar per dany moral.

Les millors decisions judicials

També s’atorguen premis a les decisions judicials amb impacte positiu sobre la vida i drets de dones i nenes. La Maça d’Or ha sigut per al Tribunal Africà de Drets Humans i dels Pobles, que va reconèixer que Mali vulnera els drets de les dones en qüestions coml’edat mínima per contreure matrimoni, i l’insta a modificar el seu Codi de Família per garantir els drets de les dones i les nenes.

La Maça de Plata ha sigut per a la decisió delTribunal Interamericà de Drets Humansque va afirmar que Nicaragua no només no va protegir una nena de 10 anys víctima d’agressió sexual, sinó que a més la va traumatitzar i va revictimitzar. Per això, va ordenar a l’Estat adoptar protocols per a l’atenció a nenes, nens i adolescents víctimes de violència sexual.

La Maça de Bronze va ser atorgada al Tribunal Suprem d’Espanya perquè en el cas Ángela González obligal’Estat espanyol a complir les recomanacions dels comitès de les Nacions Unides i indemnitzar Ángela González perl’assassinat de la seva filla en mans del pare maltractador en un règim de visites sense supervisió ordenat per un jutjat.

D’altra banda, un total de 3.115 vots a través d’internet han donat la Maça del Públic a la decisió del Tribunal Oral en el Criminal i Correccional número 4 de la Capital Federal a l’Argentina. Per primera vegada un tribunal argentí va considerar com a agreujant el delicte d’odi de gènere i el va qualificar com a "travesticidi", en el cas de l’assassinat de la reconeguda activista trans Diana Sacayán.

Coixet, en el jurat

El jurat internacional, format per la directora, guionista i directora de cine Isabel Coixet; l’expresident del Tribunal Suprem de Justícia de Kenya Willy Mutunga, i la periodista i escriptora argentina especialitzada en temes de gènere Luciana Peker, ha sigut l’encarregat d’atorgar els sis premis Maça i Garrot d’or, de plata i de bronze.

Notícies relacionades

A més, milers de persones de tot el món han votat a través de la web delspremis Gènere i Justícia per triar els dos premis Maça i Garrot del públic. En total s’han atorgat vuit premis. En aquesta edició han sigut nominats 30 sentències de 18 països, 15 a la millor decisió judicial en la categoria Maça, i 15 més a la pitjor decisió judicial en la categoria Garrot.

"A tot el món, les dones estan unint les seves veus per acabar amb la discriminació que pateixen. Mentre la lluita avança al carrer, als tribunals les dones i les nenes es continuen enfrontant a greus obstacles", ha explicat l’advocada de Women’s Link i coordinadora dels premis, Blakeley Decktor.