tribuna

En llibertat el líder dels Miguelianos després de gairebé quatre anys a la presó

rosendo

rosendo

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Audiència de Pontevedra ha decretat la posada en llibertat de Feliciano Miguel Rosendo da Silva, el líder de l’Ordre i Mandat de Sant Miquel Arcàngel, coneguda com els Miguelianos, acusat d’associació il·lícita i delictes sexuals i que el pròxim dia 11 complia el període màxim de quatre anys de presó provisional. El tribunal li ha imposat com a mesures cautelars compareixences quinzenals i la prohibició de sortir del territori nacional, a l’espera de dictar sentència, segons fonts del Tribunal Superior de Galícia.

El judici contra Miguel Rosendo i sis persones més va quedar vist per a sentència la setmana passada després de 30 sessions en què, a més dels acusats, van comparèixer a l’Audiència de Pontevedra 118 persones, entre testimonis i pèrits.

El fiscal demana per al líder d’aquesta presumpta secta 66 anys de presó per un delicte d’associació il·lícita, dotze contra la integritat moral, cinc de coaccions i tres contra la llibertat sexual: un per agressió sexual continuada i dos per abús sexual continuat. El representant del ministeri públic en aquest cas demana també per a Ivana Lima, Iria Quiñones, Belén Esmerodes i José Carlos Acevedo dos anys de presó per associació il·lícita, delicte que també atribueix a Dolores Espiñeira i Esteban Riobó. Per a aquests dos últims, que reuneixen la doble condició d’acusats i víctimes en aquesta causa, el fiscal redueix la petició de presó de dos anys a onze mesos, juntament amb una multa de 2.160 euros.

Suposades "irregularitats"

L’Ordre i Mandat de Sant Miquel Arcàngel va ser reconeguda per la Diòcesi de Tui-Vigo el juliol del 2009 com a associació pública de fidels amb dret diocesà.

Notícies relacionades

La Diòcesi, que figura en la causa com a responsable civil subsidiària, va tenir coneixement d’unes suposades "irregularitats" el desembre del 2012 i per comprovar la seva veracitat va nomenar un visitador canònic.

L’Església es va basar en l’informe d’aquest visitador canònic per apartar cautelarment Miguel Rosendo per la seva "conducta moral", i no va ser fins que va esclatar l’escàndol quan va retirar el seu recolzament a aquesta organització i a la seva derivada, anomenada Serviam, que s’havia establert a Madrid.