POLÈMICA

Un jutge fa repetir el concurs per a cap de Biblioteques de la Generalitat per "sospita de falta d'imparcialitat"

El recurs contenciós estableix que es nomeni una nova junta que avaluï de nou els candidats, Josep Vives i Carme Fenoll

lpedragosa37155082 carme fenoll170203182728

lpedragosa37155082 carme fenoll170203182728

3
Es llegeix en minuts
Ernest Alós

Un jutge ha ordenat que es repeteixi el procés de selecció del cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat, a l’apreciar una "ombra de sospita de falta d’imparcialitat" en l’actuació de la junta de mèrits que va decidir concedir la plaça en propietat, l’any 2017, al que va ser cap de biblioteques sota el mandat del conseller de Cultura Joan Manuel Tresserras, Josep Vives, i no a l’altra candidata, la llavors cap del servei Carme Fenoll, nomenada pel conseller Ferran Mascarell i mantinguda en el càrrec pel seu successor Santi Vila, sota el mandat del qual es van resoldre les oposicions. A causa d’aquesta "ombra de sospita", el jutjat contenciós administratiu número 17 de Barcelona ordena que es reprengui el procés a partir de la presentació de la memòria dels candidats (no abans com reclamava Fenoll) amb una nova junta de mèrits que "no podrà ser integrada per cap dels membres titulars o substituts que han format l’anterior".

Carme Fenoll va apel·lar contra la decisió, que a igualtat de mèrits a la resta dels apartats va atorgar més puntuació a Vives ja que li va concedir a aquest dos punts per comptar en el nivell D de català mentre que la memòria del projecte per al servei de biblioteques de Fenoll va ser millor valorada que la del seu oponent, però només amb 1,5 punts de diferència. Fenoll va argumentar que no se li havia computat un màster i va qüestionar els criteris per valorar els seus respectius projectes, però la junta de valoració encara li va rebaixar la puntuació, després de la seva apel·lació, argumentant errors gramaticals en el seu text i l’ús de material aliè. En el moment en què es va executar el concurs, Vives era el president de la sectorial de Cultura d’ERC, un dels arguments que van esgrimir els partidaris de Fenoll en articles i missatges a les xarxes socials, juntament amb la bona valoració de la seva gestió, per criticar el resultat del concurs.

El jutge retreu als responsables del concurs que no fessin públics els criteris detallats de valoració ni abans ni després del procés selectiu. "L’actuació de la Junta de Mèrits, no donant a conèixer els criteris de valoració als candidats, aplicant elements de valoració aliens a les bases del concurs i no motivant adequadament elements bàsics de la seva valoració, implica l’existència d’una ombra de sospita de falta d’imparcialitat que fa imprescindible la seva total renovació, per preservar el principi d’igualtat", estableix la resolució.

"Vicis en l’actuació"

Notícies relacionades

Però encara més dur el jutge Federico Vidal Grases contra la resposta de la junta de valoració a la primera apel·lació de Fenoll, en què va introduir nous criteris que no es van utilitzar en la seva primera decisió, així com amb els arguments de l’actual cap del servei, Josep Vives. Allà la junta va assenyalar una sèrie de "defectes gramaticals" en la memòria de Fenoll com a ús de majúscules, gerundis i pronom febles que van portar a restar-li més punts,  "però no ens diu concretament quins són i on es troben", que "porta al convenciment de l’existència de vicis en l’actuació de la junta de mèrits".  També retreu al jutge que aquesta revisió només es va fer sobre la memòria de Fenoll. 

Amb tot, la decisió no accepta la petició de Fenoll de reiniciar el procés abans de la presentació de memòries, ja que així es permetria "que els candidats en modifiquessin el contingut buscant maneres de perfeccionar-la o per eliminar hipotètics defectes que aquestes memòries poguessin tenir". La junta també va dictaminar en aquesta segona resolució que rebaixava la nota de la memòria "la utilització excessiva de material aliè" per Fenoll, que Josep Vives va arribar a qualificar de "plagi, fent referència a una hipotètica responsabilitat penal".  Sobre això, el jutge no entra a valorar-ho tot i que recull l’argument de Fenoll que es tractava de materials d’ús lliure elaborats per la direcció del servei de biblioteques mentre ella n’era responsable, opina que "no deixa de ser sorprenent que en la valoració inicial la junta no detectés l’existència d’aquestes còpies" i considera "improcedents i manifestament excessius" els comentaris de l’actual cap del Servei de Biblioteques.