COP24

Cimera del clima: l'ONU demana apostar "per l'economia verda, no la grisa"

António Gutierres obre la conferència de Katowice i demana mesures urgents contra els combustibles fòssils

Pedro Sánchez i el president de Polònia, únics mandataris significatius que acudeixen a la cita

guterres / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El secretari general de l’ONU, António Guterres, ha demanat aquest dilluns en la sessió inaugural de la Cimera del Clima (COP24) a Katowice (Polònia), que governs i inversors apostin "per l’economia verda, no pel gris de l’economia carbonitzada".

Així mateix, va recordar la necessitat de "mobilitzar com més aviat millor recursos per mitigar l’avenç del canvi climàtic", durant la seva intervenció davant dels delegats assistents a la cimera, davant de qui va destacar l’oportunitat econòmica que suposa la transició a un model econòmic respectuós amb el medi ambient.

"No estem fent prou per capitalitzar les enormes oportunitats socials, econòmiques i ambientals que suposa l’acció climàtica", va afirmar Guterres.

"Calculem que aproximadament un 75% de la infraestructura necessària perquè el 2050 puguem tenir una economia més neta encara s’ha de construir", va precisar.

"Però per aconseguir això, cal eliminar els subsidis dels combustibles fòssilsque tant mal fan al medi ambient", va afegir el secretari general de l’ONU, un missatge que bé podria anar dirigit expressament a Polònia, país amfitrió d’aquesta COP, on el 80% del mix energètic es basa en el carbó, un mineral fortament subvencionat en l’economia polonesa.

Guterres va advocar per "mobilitzar sense dilació els 100.000 milions de dòlars anuals" que els països desenvolupats es van comprometre a facilitar enl’Acord de París del 2015.

"Tenim la responsabilitat col·lectiva d’invertir per evitar el caos climàtic global, consolidar els compromisos financers assumits a París i ajudar les comunitats i nacions més vulnerables", va demanar Guterres, en el seu discurs d’obertura de la COP, al qual no va assistir cap dels líders dels principals països desenvolupats.

"Es tracta d’una inversió en un futur més segur i, a la llarga, menys costós", va afirmar el secretari general de l’ONU, que va lamentar que, "fins i tot quan som testimonis dels devastadors impactes climàtics, que causen estralls a tot el món, encara no estem fent prou ni ens estem movent prou ràpid per evitar una interrupció irreversible i catastròfica del clima".

Com aplicar l’Acord de París

La Cimera del Clima, que es prolongarà fins al 14 de desembre, té la missió crucial de trobar les fórmules per implementar l’Acord de París del 2015, que insta a frenar l’escalfament global retallant de manera dràstica les emissions contaminants.

La cita de Katowice reuneix 30.000 delegats de 197 països per a una marató de complexes negociacions amb una creixent sensació d’urgència, compartida per delegacions nacionals i grups ecologistes, i d’haver assolit un moment crític.

El cap del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que encara no havia arribat a la seu de la COP durant els discursos d’obertura, és, juntament amb el president de Polònia, Andrzej Duda, el mandatari del país més rellevant de poc menys de 50 que avui són a Katowice.

El primer ministre francès, Édouard Philippe, va cancel·lar a última hora el seu viatge a la ciutat polonesa a causa dels disturbis a França.

Notícies relacionades

La secretària executiva de l’ONU per al Canvi Climàtic, Patricia Espinosa, va dir sobre l’absència de grans mandataris que "l’important és el que hi ha al darrere, els fets".

"Alemanya, per exemple, s’ha compromès amb un import molt significatiu [a la lluita contra el canvi climàtic], i això és molt important, potser més que la presència de la cancellera Angela Merkel", va explicar Espinosa en declaracions a Efe, en què va reiterar que el que és fonamental és "posar en marxa els compromisos adquirits".