METEOROLOGIA

Catalunya activa el Ventcat per un temporal de vent que ha escombrat València

Està previst que el fort vent arribi a partir del migdia en territori català i afecti, sobretot, el nord i sud de la comunitat

zentauroepp46035047 valencia 26 11 2018  sociedad  viento parque de los viveros 181126122715

zentauroepp46035047 valencia 26 11 2018 sociedad viento parque de los viveros 181126122715 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un temporal de vent que ha provocat ratxes de 106 quilòmetres per hora a la Comunitat Valenciana arribarà aquest dilluns al migdia a Catalunya per quedar-se durant 24 hores. Com a previsió, Protecció Civil ha activat el pla Ventcat i ha demanat precaució en totes les activitats a l’aire lliure per la possibilitat que s’arribi a vents de 90 quilòmetres per hora.

Les comarques delMontsià, Baix Ebre i Baix Camp són les principals candidates a rebre les primeres ratxes d’aquest episodi. El Baix Llobregat i el Garraf també podrien patir els primers envits.

Vilafranca, Morella, Utiel

La localitat valenciana de Vilafranca és una de les més afectades, però també s’han registrat importants ratxes a Morella (76 km/h), Utiel (72 km/h), Xàbia (65 km/h), Xàtiva (63 km/h) i Alcoi (61 km/h), segons ha informat el Centre de Coordinació d’Emergències.

L’Ajuntament de València, davant del’avís groc per fort vent per a aquest dilluns, ha ordenat el tancament dels parcs municipals i les Torres de Quart i de Serrano.

Els Bombers del Consorci de València han realitzat una actuació per vents, els d’Alacant han realitzat cinc serveis per retirada de branques i fanals i els de València ciutat, diversos serveis per caiguda de persianes i tendals.

A Catalunya, a partir del migdia

Catalunya, està previst que el temporal de vent arribi a partir del migdia i tindrà especial incidència al Pirineu, el Prepirineu i el sud de la comunitat, en què s’ha decretat el nivelld’alerta taronja per perill alt. El vent serà de component nord i oest.

Trànsit ha difós una sèrie de consells per conduir en una situació de fort vent. Recomana agafar fortament el volant, moderar la velocitat i corregir les desviacions de la trajectòria, i vigilar la distància lateral en els avançaments, especialment quan s’avança vehicles pesants.

Així mateix, Protecció Civil ha demanat a la població evitar els parcs i zones amb arbres i retirar dels balcons objectes que puguin precipitar-se al buit.

Alerta en una vintena de províncies

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha decretat aquest dilluns l’alerta en una vintena de províncies per vent, que són de nivell taronja a Terol, Castelló, Eivissa i Formentera, on s’esperen fortes ratxes d’entre 90 i 100 quilòmetres per hora.

La resta de províncies i comunitats tenen nivell d’alerta groc i les ratxes de vent oscil·laran entre els 70 i 90 quilòmetres per hora: Madrid, Càceres, Balears, Múrcia, Melilla, Tarragona, Àvila, Lleó, Segòvia, Zamora, Albacete, Conca, Guadalajara, Almeria, Granada, Jaén i Màlaga, Aragó i la Comunitat Valenciana.

Notícies relacionades

L’Aemet també ha elevat el nivell d’alerta per fenòmens costaners en gran part del litoral est i nord espanyol per vents de força 7, que generaran onades de fins a 3 metres. L’alerta per fenòmens costaners s’ha elevat a nivell taronja en el cas de Girona, el sud de l’illa de Mallorca i Alacant, per vents de nord-oest de força entre 7 i 8.

A més, Osca, Segòvia, Lleida i Navarra estan en alerta groga per neu.

Temes:

Temporals