LLENGUA

La RAE insisteix: ni 'todos y todas', ni 'tod@s' ni 'todes'

zentauroepp46035147 rae181126174039

zentauroepp46035147 rae181126174039 / Chema Moya

3
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després d’una emoticona, punt final (o a part). Les incorreccions en els mems tenen una molt efectiva funció humorística i de transgressió, i en aquest context, estan bé. Del ‘todos y todas’, el ‘tod@s’ i el ‘todes’, per exemple, ni parlar-ne. Aquestes són algunes de les normes d’ús del castellà sobre les quals la Real Academia Española (RAE) es pronuncia en el ‘Libro de estilo de la lengua española según la norma panhispánica’, que avui ha presentat i del qual Espasa ha publicat 10.000 exemplars. Perquè, malgrat que la casa s’ha pronunciat sobre aquests i altres temes en el seu ‘Diccionario’, en la seva ‘Gramática’ i la seva ‘Ortografia’, el que ara es pretén és brindar al parlant un manual d’ús de la llengua en forma de "píndoles de qüestions gramaticals i ortogràfiques", diu el coordinador de l’obra, Víctor García de la Concha.

Dijous vinent, la RAE finalitzarà la lectura en el ple de l’informe sobre l’ús del gènere en la Constitució Espanyola i l’oportunitat d’incloure l’anomenat llenguatge inclusiu que li va encarregar la vicepresidenta del Govern i ministra d’Igualtat, Carmen Calvo, tot i que no el debatrà ni votarà fins a les seves sessions setmanals del mes de desembre. Segons el director de la institució, Darío Villanueva, "no hi haurà sorpreses" en l’informe, perquè en aquest aspecte està clara "la doctrina de l’espanyol". Així que l’informe se cenyirà, òbviament, al que estableix el ‘Libro de estilo’ presentat avui, que recorda, de nou, que “en espanyol, el gènere masculí, per ser el no marcat, pot incloure el femení en certs contextos" i “no hi ha raó per pensar que aquest gènere gramatical exclou les dones en tals situacions".

García de la Concha ha vingut a dir el mateix, però en llenguatge menys inclusiu: la qüestió del gènere és ara “recurrent” a causa de l’“auge de la visibilització de la dona” i del “feminisme”, però això no impedeix que en castellà “és el masculí el terme que té tot”.

A més de proscriure les formes desdoblades en masculí i femení, el llibre d’estil també considera que la utilització de caràcters comodí per expressar un gènere neutre, com la @, contravé les regles tant gramaticals com gràfiques de la llengua.

Llenguatge en mitjans digitals

Tot i que les últimes actualitzacions del diccionari s’han publicat únicament en forma digital, en la consultadíssima web de la RAE, hi continua havent necessitat, ha afirmat De la Concha, d’una obra de referència que respongui als dubtes més freqüents, que generen cada mes fins a 60 milions de consultes en la pàgina de l’acadèmia a internet. Grans clàssics, com ara els ‘laísmos’ o els ‘leísmos’, però també camps on els dubtes són més recents.

L’ús del castellà en l’escriptura digital, tant el més formal com ara en pàgines web fins al més relaxat en correu electrònic o l’encara més lax dels missatges instantanis, és una de les parts més noves del llibre d’estil. Aquí la RAE fa gala d’un apreciable grau de flexibilitat, tot i que es manté fidel, sosté De la Concha, a la necessitat d’“escriure amb fidelitat a l’ortografia i a la gramàtica" i de manera llegible.

Notícies relacionades

Tot i que aquesta part de l’obra ha comptat amb l’assessorament del periodista especialitzat en xarxes Mario Tascón, la recomanació d’ús de la puntuació amb les emoticones, per exemple, resulta que grinyola amb els sobreentesos dels seus usuaris. Per exemple, el llibre d’estil planteja que entre emoticona i emoticona no s’ha d’escriure coma, però, sí, un espai, i també un punt després d’aquest símbol si és al final de la frase (però no si el missatge només conté una emoticona). Tot i que qualsevol usuari de ‘whatsap’ entendrà el fet que un missatge estigui acabat en punt li confereix un to entre taxatiu i antipàtic. El manual reconeix les seves virtuts expressives a recursos com una emoticona amb un cor, malgrat que reconeix que respecte al llenguatge verbal existeix un “risc d’ambigüitat i descontextualització”.

Durant el mes de desembre, la RAE també encararà l’elecció del seu nou director. Ho farà en la seva sessió del 13 de setembre, després que Darío Villanueva hagi manifestat als seus companys la voluntat de no continuar en el càrrec. Segons García de la Concha, director honorífic de la institució després d’un llarg mandat de 12 anys, no és cert que existeixi una divisió profunda entre els acadèmics, perquè en l’acadèmia “han conviscut des de sempre idees i personalitats diferents”.